RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet nekter å gi Geir lappen tilbake

NEKTER Å GI OPP: Motgangen til tross, Geir Pettersen har foreløpig ikke gitt opp håpet om å komme tilbake i jobb og få ferdig hytta i bakgrunnen. Foto: Torstein Davidsen
NEKTER Å GI OPP: Motgangen til tross, Geir Pettersen har foreløpig ikke gitt opp håpet om å komme tilbake i jobb og få ferdig hytta i bakgrunnen. Foto: Torstein Davidsen Foto: Torstein Davidsen (Romerikes Blad)
Han sluttet å drikke etter promilledommen for to og et halvt år siden. Likevel gir ikke Helsedirektoratet Geir Pettersen (42) lastebillappen tilbake.

(GJERDRUM) Romerikes Blad: – Jeg er veldig skuffet. Etter alt jeg har gjort for å få livet mitt tilbake på rett kjøl, hadde jeg håpet på en annen avgjørelse, sier Geir Pettersen.

Lever for drømmene

Romerikes Blad fortalte 11. oktober historien om Pettersens kamp for å bli rusfri, etter at han 14. juli 2012 ble tatt for fyllekjøring. Bilturen fra fest på Rocky Pub i Lørenskog og hjem til Gjerdrum kostet ham 25.000 kroner i bot og inndratt førerkort i to år.

Hendelsen førte til at Pettersen, som hadde vært alkoholiker i over 20 år, erkjente at han hadde et alkoholproblem – og han sluttet helt å drikke.

– Folk skjønner ikke hvordan jeg har klart det, men i tillegg til barna mine, har jeg to store drømmer som har holdt meg oppe: Å få ferdig hytta og å kjøre lastebil igjen, fortalte Pettersen til Romerikes Blad.

Han bor i ei dårlig isolert hytte på 24 kvadratmeter fra 1949 og kaster lengselsfulle blikk bort på den laftede tømmerhytta et steinkast unna – ei hytte Pettersen ikke har økonomi til å få ferdig og flytte inn i før han får en fast inntekt.

Les også: Geir (42) takker mannen som anmeldte ham for fyllekjøring

Hans tidligere arbeidsgiver Veitransport AS har lovet ham jobben som langtransportsjåfør tilbake når lastebillappen er på plass, men det ligger ikke an til at det vil skje med det første:

Får ikke bil-lappen heller

Tidligere i år søkte Geir Pettersen om dispensasjon for å få tilbake førerkortet for tungt kjøretøy, men Fylkesmannen avslo 4. august. Pettersen anket, og etter å ha ventet i tre måneder, fikk han denne uka svaret han hadde fryktet fra Helsedirektoratet: «Geir Pettersen (...) får ikke tilbake førerkortet nå.»

– Avslaget omfatter også lappen på bil, og det gjør det enda vanskeligere å komme tilbake i arbeidslivet, fastslår Pettersen.

Han legger ikke skjul på at han tar hele situasjonen tungt.

– Jeg føler meg motarbeidet av systemet. Jeg har knapt penger å leve for, og kommer meg ikke videre i livet på noe vis. Gnisten og motivasjonen for å lykkes er i ferd med å forsvinne, erkjenner Pettersen overfor Romerikes Blad

Han klamrer seg nå til håpet om bistand fra Gatejuristen, som gir gratis retthjelp til folk med rusproblemer.

– De tok meg imot på en helt fantastisk måte og har lovet å se på saken min, sier Pettersen.

Helsedirektoratet ønsker ikke å kommentere denne saken.

– Har bedt om en gjennomgang

Helseutvalgets leder Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener reglene for å gi folk førerkortet tilbake er for rigide.

– Jeg har jobbet en del med tilsvarende saker, og husker godt Romerikes Blads historie om Geir Pettersen. Jeg forstår godt hans frustrasjon, sier lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité fra Lørenskog.

Hun forteller at hun personlig har fått henvendelser om fem lignende saker.

– I samtlige av disse sakene mener jeg at regelverket ødelegger mer enn det er til gavn for folk, sier Kari Kjønaas Kjos.

– Folk som erkjenner at de har et rusproblem og som ber om behandling for det, blir automatisk fratatt lappen. Kjos er kritisk til måten disse sakene håndteres på i dag:

– Jeg mener man ikke skal straffe folk før de har gjort noe galt. Det kan også se ut til at reglene er for rigide for å gi folk lappen tilbake når de har prøvd hardt å få stablet livet sitt på beina igjen, sier Kjos til Romerikes Blad

Hun erkjenner at helseminister Bent Høie (H) og hun er uenige om denne saken.

– Men jeg har fått medhold i og er lovet en gjennomgang av både regelverket, saksbehandlingstiden og klagesaksrutinene. Jeg vet at dette arbeidet er i gang, men jeg skal benytte anledningen til å purre framdriften, lover Kari Kjønaas Kjos.

Les flere saker hos Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere