Gå til sidens hovedinnhold

Helsedirektoratet nekter fastleger å skrive ut attest på at strømmålere er farlige

Om du er redd for strålingen, er nå psykolog eneste alternativ.

De nye målerne skal være på plass i alle landets husstander i løpet av året. De sender målerdata automatisk til leverandøren over strømnettet, mobilnettet eller et eget radionettverk, hvilket gir en svak elektromagnetisk stråling.

Denne strålingen har vært til stor bekymring for mange som hevder å være eloverfølsomme, og NVE har sagt at en legeerklæring eller psykologerklæring på dette er eneste mulighet til å slippe å få de nye strømmålerne installert.

Motstanden mot disse strømmålerne er stor av flere årsaker, men utfordringen er at tilstanden NVE vil at legene skal utstede erklære ikke er dokumentert, noe som har satt mange leger i en vanskelig situasjon når pasienter krever å få en slik erklæring.

Les også: Forsikringsselskapene slår alarm om strømmåleren alle skal få

Lovbrudd å skrive ut slike erklæringer

Men nå har Helsedirektoratet i et rundskriv til landets fastleger slått fast at denne typen erklæringer ikke skal skrives ut, og at det vil være et lovbrudd å gjøre det.

«Fastleger skal ikke skrive ut legeattest som sier at pasienter har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere. Det er ikke dokumentert sammenheng mellom helseplager og stråling fra slike målere», heter det i meldingen fra direktoratet.

Det betyr at erklæring fra psykolog nå er eneste veien utenom ny strømmåler.

– I strid med helsepersonelloven

«Målinger gjort av Statens strålevern viser at strålingen fra de automatiske strømmålerne ligger langt under de anbefalte grenseverdiene», påpeker Helsedirektoratet.

De konkluderer med at «dersom fastlegen skriver ut en attest som sier at pasienten har plager som skyldes en automatisk strømmåler, vil det være i strid med helsepersonelloven».

2400 har fått fritak

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har åpnet for at strømbrukere kan få fritak fra de automatiske målerne hvis de kan dokumentere gjennom en attest fra lege eller psykolog at de har helseplager som han eller hun mener skyldes måleren.

Ifølge Teknisk Ukeblad hadde 2.400 personer fram til november i fjor fått fritak fra de automatiske målerne, men det er også flere som har fastlege eller psykolog som ikke vil skrive ut en slik attest.

– Vi har fått flere titalls klager fra dem som ikke har fått attest, men som likevel ikke ønsker måler. I de klagene vi har behandlet har nettselskapene fått medhold, sier sjef i Seksjon for sluttbrukermarked i NVE, Guro Grøtterud, til ukebladet.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken