RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet slår alarm om gonorésmitte


SMITTETID: Antall tilfeller av gonoré i Norge økte med 28 fra 2016 til 2017. Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.
SMITTETID: Antall tilfeller av gonoré i Norge økte med 28 fra 2016 til 2017. Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Antall tilfeller av gonoré i Norge økte med 28 prosent fra 2016 til 2017. Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.

– Sommeren er en tid for kjærlighet, og det er viktig å huske på at det har vært en økning i seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og gonoré. Gonoré er i mange tilfeller antibiotikaresistent, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

Så langt i år er det registrert 663 gonoré-diagnoser, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Instituttets oversikt viser at antallet registrerte tilfeller i fjor var 1.399, en økning på 28 prosent sammenlignet med 2016. Økningen var størst blant menn som har sex med menn, der antall tilfeller av gonoré i fjor økt med 50 prosent sammenlignet med året før.

Ber folk bruke kondom

Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.

– Spredningen kommer i en periode med mindre bruk av kondom og ganske omfattende reisevaner. Mange blir smittet i Asia, Afrika og Sør-Europa, sier Guldvog.

Han understreker at gonoré kan føre til alvorlige infeksjoner, ubehag og sterilitet.

– Den tryggeste måten å sikre seg på er å bruke kondom. Det er et råd vi har gått tungt ut med, særlig i retning ungdom, sier Guldvog.

Urovekkende spredning

I mars uttrykte også seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI stor bekymring i forbindelse med gonoréspredningen.

– Gonoré er en av de mikrober vi kjenner med størst potensial for antibiotikaresistens. Mens vi tidligere kunne bruke vanlig penicillin er vi i dag der at behandlingen må gjøres intravenøs, og vi har bare én type antibiotika som er effektiv. Vi ser økende tilfeller i Norge og verden av resistens mot medisinen vi bruker nå, sier Nilsen.

– Kombinert med at sykdommen oppfattes som lett og behandle og ikke veldig alvorlig, er dette bekymringsfullt, la Nilsen til.

(©NTB)

BRUK KONDOM: – Den tryggeste måten å sikre seg på er å bruke kondom, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere