Hvert år dør rundt 900 mennesker som følge av influensa, og flere tusen blir innlagt på sykehus, viser tall fra Helsedirektoratet.

Det var TV 2 som først meldte om saken.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til kanalen at det er viktig at helsearbeidere tar influensavaksinen. Dette er for å unngå smitterisiko. Det er det derimot ikke alle som gjør.

I fjor var det kun én av tre helsearbeidere i Norge som tok influensavaksinen.

– Jeg tror mange ikke vet hvor stor risiko det er for å smitte syke pasienter, sier Guldvog.

Økt risiko

De som jobber i helsesektoren har ifølge Helsedirektoratet større sjanse for å bli smittet av influensa og risikerer også å smitte andre.

– Mange vet ikke at de har influensa, men tror bare at de er litt forkjøla og kommer på jobb likevel. Da risikerer de å smitte pasienter som er svært syke, sier Guldvog.

Ifølge TV 2 oppfordrer han alle som er i kontakt med pasienter til å ta influensavaksine hvert år.

Dødelig sykdom

Nær 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske sykdommer.

Selv om influensa for de aller fleste ikke er farlig, dør flere hundre mennesker hvert år av sykdommen, ifølge FHI.

– Det er vanskelig å si helt nøyaktig hvor mange som dør. Influensa oppgis sjelden som dødsårsak, sier overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge.

Rekordhøyt

I fjor ble nesten 900.000 nordmenn vaksinert mot influensa, noe som var rekordhøyt tall. I år blir det trolig enda flere.

Folkehelseinstituttet gleder seg over en betydelig økning i løpet av de siste fire årene. Det gjelder for folk som tilhører en risikogruppe, for helsepersonell og også for befolkningen for øvrig.

– Det er bestilt inn 200.000 flere vaksiner i år enn i fjor, og vi har aldri hatt så store bestillinger noensinne, sier Karoline Bragstad, fungerende leder for influensaavdelingen i Folkehelseinstituttet til NTB.