Gå til sidens hovedinnhold

Helsedirektøren frykter uvanlig 17. mai-feiring også i år

Fjorårets 17. mai-feiring ble av det uvanlige slaget som følge av koronaviruset. Helsedirektør Bjørn Guldvog frykter at også årets markering kan bli begrenset.

– Fram til nå har jeg håpet at vi kan få til en feiring. Men med økt smitte og den nye virusmutasjonen skapes det en usikkerhet som gjør det mindre sikkert om vi får det til, sier Guldvog til P4.

Selv om vaksineringen har startet, er det ventet at man må leve med pandemien i en stund fremover. Ifølge Folkehelseinstituttets nylige risikorapport kan nordmenn «ikke forvente normal livsutfoldelse det neste halvåret og kanskje ikke det neste året».

Dette sier FHI-direktøren om når livene våre kan komme tilbake til normalen:

Henger etter

EU-landene har fått kritikk får tempoet i vaksineringen av sine innbyggere. Norge, gjennom hjelp fra Sverige, er også en del av denne avtalen. Det ble nylig kjent at Norge vil få 40.000 doser med vaksine i uken. Med det tempoet ville det tatt to og et halvt år å vaksinere hele befolkningen.

Men myndighetene forsikrer at det vil komme økt tilgang etterhvert som flere vaksinekandidater blir godkjent, og det er denne totalpakken som forhåpentligvis fører til at vi har fått vaksinert befolkningen lenge før 2022.

Les også: Roper varsko ett år etter Wuhan-utbruddet: - Perfekt yngleplass for virus

– Dersom disse vaksinene virker mot både det originale koronaviruset og den nye, muterte varianten og vi får vaksinert folk i risikogruppene og helsepersonell, så er det sjanse for at vi kan ha noen færre tiltak litt senere i vår, sier helsedirektøren.

Les også: Israel har allerede vaksinert 12 prosent av befolkningen: Danske forskere slakter EUs vaksineplan

Kjørte gjennom Oslos gater

I 2020 ble nasjonaldagen feiret med tunge koronarammer. Barnetogene var avlyst, men landet sang felles nasjonalsang. Det ble arrangert båtkortesjer, og kongeparet ble kjørt gjennom Oslos gater i åpen bil.

De to ikoniske bilene A5 og A1 ble benyttet. Kongeparet satt i sistnevnte, en Buick Roadmaster fra 1939, som er samme bil som brakte kong Haakon og kronprinsesse Märtha gjennom de samme gatene da de returnerte til Norge etter frigjøringen i 1945.

Bilkortesjen var ikke varslet på forhånd, men mange heldige forbipasserende fikk likevel et heldig glimt av de kongelige, som vinket til folk langs veiene. Bilkortesjen svingte innom flere pleie- og eldresentre, før turen gikk til Ullevål sykehus for å vinke til ansatte og pasienter.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken