MARMORSALEN, OSLO (Nettavisen): Regjeringen tør ikke lempe på smitteverntiltakene nå. Forklaringen er smittetall som ikke går nedover like raskt og lokale utbrudd med muterte virusvarianter.

Men helsedirektør Bjørn Guldvog dristet seg til en optimistisk spådom på pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag:

- Mellom 100 og 150 dager tror jeg livene våre vil være mer normale. Jeg har ingen garanti. Det kan skje endringer. Men vi jobber for et løp 100 og 150 dager fram i tid. Jeg synes folk skal tenke at vi har et mål der framme som er oppnåelig, sa helsedirektøren på pressekonferansen.

Video: Bent Høie om vinterferien og utsiktene til en normal hverdag:

- Det er noe å glede seg til, og så skal vi ta de kampene som kommer, sa Guldvog.

Hvis helsedirektørens regnestykke holder stikk, kan du krysse av i kalenderen for 10. juli. Da har det gått 150 dager! Med Guldvogs drømmescenario er vi altså tilbake til normalen 21. mai, som er innledningen på pinsehelga.

FHI med nytt vaksinescenario

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier hun deler helsedirektørens håp:

- Mye henger på vaksiner, om vi får vaksinert befolkningen raskt nok og om den også beskytter mot smittsomhet. Det vil gi oss lysere fremtidsutsikter mye raskere. Vi har lagt ut to mulige scenarioer for vaksineleveranser på fhi.no nå. I det mest optimistiske skal vi ha klart å tilby vaksine til store deler av den voksne befolkningen når sommeren kommer, sier Vold til Nettavisen.

Les også: Dette er korona-tiltakene som gjelder fremover

Nøkkeltall fra FHI

  • FHI ser en fortsatt nedgang i antallet som smittes, men denne nedgangen avtok i uke 5
  • Oslo har fortsatt flest meldte tilfeller per 100.000 innbyggere, men en nedgang på 30 prosent siste uke
  • I uke 5 gikk antall meldte tilfeller opp i fem fylker (Agder, Innlandet, Vestfold og Telemark, Vestland og Viken),
  • Det er nå en betydelig nedgang i sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall
  • Antallet som testes gikk ned med 14 prosent i uke 5 sammenlignet med uke 4
  • Per nå er det sendt ut over 200.000 vaksinedoser i Norge. 47.000 nordmenn har fått vaksinedose nummer to.

- Kan ikke gå tilbake til det regimet vi hadde

- Stengte grenser har store konsekvenser for mange og har store konsekvenser for norsk arbeidsliv, innledet justisminister Monica Mæland. Hun sa det likevel ikke er mulig å gå tilbake til det regimet vi hadde, fordi vi står foran et mer smittsomt virus enn tidligere.

- Siden 29. januar har vi vært i dialog med næringslivet for å få en oversikt over konsekvensene og diskutere mulige løsninger framover, også i et lengre perspektiv. Vi har også bedt FHI og Helsedirektoratet om faglige råd. De helsefaglige anbefalingene er tydelige. Smittesituasjonen tilsier at vi fortsatt må begrense antallet som reiser til Norge så mye som vi kan, sa Mæland og føyde til at innreiserestriksjonene i første omgang forlenges til 28. februar. Regjeringen varslelr likevel at vil lempe noe på reglene på enkelte områder.

- Det er veldig viktig at de få personene som nå reiser til Norge faktisk tester seg og overholder karaneneplikten. Det vil bli tatt stikkprøver, sa Mæland og la til at finske og svenske pendlere nå er den største gruppen.

- Trolig ikke mulig å hindre nye virusvarianter

- De siste ukene har det vært synkende smittetall i Norge. Det er bra, men i det siste har det flatet ut, og det er pågående utbrudd av den nye virusvarianten rundt om i landet, sa helseminister Bent Høie.

Han sa det trolig ikke er mulig å hindre at de nye virusvariantene får fotfeste etterhvert.

- Det er naturens gang, sa han.

- Norge har en stor fordel

Ifølge Høie har Norge en stor fordel ved at nye virusvarianter er oppdaget i en tid der smitten har gått ned. Det betyr at vi kan slå ned lokale utbrudd med strengere tiltak enn de man har lokalt.

- Når vi får utbrudd framover, i takt med at vaksineringen fortsetter, vil det være færre som blir syke og dør og helsetjenesten vil være bedre beskyttet, sa Høie videre.

- Fram til vi har vaksinert en vesentlig del av risikogruppen og helsepersonell, må vi være forberedt på at nasjonale tiltak vil være mer omfattende enn de var på nivået fra i sommer og høst, sa Høie.

Også Høie understreket behovet for stengte grenser og sa det er ekstra viktig når vi tror at mange land rundt oss har en større andel av smitten av de mest smittsomme variantene.

- Jeg kan ikke love at alt kommer til å bli forutsigbart og jeg kan ikke love at det ikke blir tilbakeslag. Jeg kan derimot love at for hver uke som går, er vi en uke nærmere enn normal hverdag, sa helseministeren.

Se Folkehelseinstituttes ukerapport per 10. februar her

Kommer med råd for vinterferien

På fredag kommer Helsedirektoratet og FHI med råd for vinterferien. Høie gjorde det klart at ett råd er åpenbart:

- Et råd kan jeg komme med allerede nå. Du bør ikke dra til utlandet i denne vinterferien.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, deltar på pressekonferansen onsdag.

Les også: Korona-senskader hos barn uroer helsetopp: - Vi trenger mer forskning

Les også: Forsinkelse i koronavaksine-leveranse til Norge