Gå til sidens hovedinnhold

Helseminister slår alarm etter overfylte likhus: - England er i den farligste situasjonen vi har opplevd

Sykehusene i Surrey sørøst i England er sprengt - nå lagres kropper i et midlertidig likhus.

Cirka 170 lik holdes på anlegget i Headley Court i Leatherhead, hvorav halvparten er ofre for koronaviruset. Likhuset ble åpnet i april 2020 for å dempe presset under den første bølgen av pandemien.

- Mer enn halvparten av dem som ble holdt på anlegget døde av korona, sier en talsperson for Surrey Local Resilience Forum til The Guardian.

Fylkets sykehus har kapasitet til å lagre 600 kropper, men er fulle. Det midlertidige anlegget har plass til 800.

Les også: Her er svarene på spørsmålene du kanskje ikke har turt å stille om koronavaksiner

Også likhuset kan bli sprengt

Talsmannen sier at situasjonen i fylket vil bli dramatisk dersom den totale kapasiteten på 1400 blir overskredet i løpet av de kommende ukene.

- For å sette litt perspektiv på dette, under den første bølgen var det 700 lik som ble oppbevart i det midlertidige anlegget. Den første bølgen varte i omtrent 12 uker fra midten av mars til midten av mai. Siden 21. desember, etter to og en halv uke, er 300 kropper sendt til oppbevaring der.

Les også: Thailand med gedigen koronaflause

Ifølge tall fra Storbritannias statistikkbyråer er antall dødsfall der koronaviruset er nevnt på dødsattesten nå over 97 000.

Helseminister slår alarm

Englands helseminister professor Chris Whitty oppfordrer ennå en gang alle om å bli hjemme og kun forlate boligen dersom det er helt nødvendig.

- Sykehus i landet vårt har alltid nok å gjøre om vinteren, men nå står helsevesenet vårt NHS foran den mest utfordrende og farlige situasjonen noen av oss kan huske, skriver Whitty i et innlegg i Sunday Times, ifølge nettstedet LBC.

Les også: FHI-studie med nytt funn om skolebarn og koronasmitte

Whitty advarer videre om at dersom antalle koronatilfeller fortsetter å vokse i samme takt som nå, vil landets sykehus om kort tid stå overfor store problemer.

- Antallet sykehusansatte per pasient er allerede kritisk og faren er at antall ansatte per pasient vil bli uakseptabelt selv på intensivavdelinger.

Kommentarer til denne saken