MARMORHALLEN, OSLO (Nettavisen): - Vi har bestemt oss for å beholde flere tiltak som vi skulle ha fjernet nå, sa helseministeren under en pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Jeg stiller uten tommestokk, men la det ikke være noen tvil: Vi følger nøye med på utviklingen og kommer til å ta i bruk verktøyene som trengs, hvis situasjonen skulle endre seg, sa Ingvild Kjerkol (Ap) på sin debut som koronaminister.

Smitten i Norge har økt, noe som ifølge Kjerkol gjør helsemyndighetene bekymret, men antall innleggelser er fortsatt lavt.

- Pandemien er ikke over. Vi ser at smitten skyter fart, og at sykehusinnleggelsene øker i mange land. I Norge ligger antallet sykehusinnleggelser fortsatt lavt. Det er disse tallene og presset på helsetjenestene vi følger tettest nå, innledet hun.

FHI: - Sannsynlig med ny bølge

- Det er sannynlig at vi får en ny bølge gjennom vinteren, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg og presenterte de scenariene helsemyndighetene nå styrer. Et av dem tilsier 60-70 sykehusinnlagte koronapasienter per dag denne vinteren.

Stoltenberg understreket at dette ikke er prognoser og at det hefter stor usikkerhet ved dem. Hun sier også at FHI ikke tror det vil bli så stor belastning på sykehusene denne gangen, men at det ikke kan utelukkes og at en slik mulig topp kan være få måneder unna. Hun minnet om at vi under en vanlig influensasesong har hatt opp i 60 sykehusinnleggelser per dag.

Heller ikke assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror vi kommer opp i 60-70 daglige koronainnleggelser denne høsten og vinteren.

-Jeg tror nok vi vil gi veldig klare råd om å håndtere situasjonen før vi kommer opp i så mange daglige innleggelser at det blir problematisk for sykehusene, sier Nakstad til Nettavisen.

- Lokale tiltak mest effektivt

Nakstad tror nasjonale tiltak er mindre sannsynlig og at høyt press på sykehus først og fremst blir en lokal utfordring, men han utelukker ikke at dette bildet kan endre seg:

- Sånn situasjonen ser ut nå, med det vi vet om viruset og vaksinene, er lokale tiltak der smittepresset er høyt mest effektivt, særlig når disse er rettet inn mot uvaksinerte eller grupper der man ser stor smittespredning. Skulle hele pandemien endre seg med nye virusmutasjoner og en vesentlig svekkelse av vaksineeffekten, så kan nasjonale tiltak selvagt bil aktuelt, sier Nakstad og sier det er lite å hente på effekten av nasjonale tiltak når vaksinasjonsgraden er så høy som nesten 90 prosent.

Lokale tiltak, sier Nakstad, kan dreie seg om å skjerpe smittevernråd, styrke testregimet, for eksempel skoler og institusjoner og innføre midleridige anbefalinger om avstand og munnbind.

Tåler mer smitte

Helseminister Ingvild Kjerkhol peker på at samfunnet tåler mer smitte når mange er beskyttet.

- Men det betyr ikke at vi er ferdig med pandemien. Det er fortsatt grupper i samfunnet der vaksinedekningen er lav.

Dette er tiltakene myndighetene beholder

- Vi har bestemt oss for å beholde flere tiltak som vi skulle ha fjernet nå. Vi har fortsatt innreisetiltak for å hindre importsmitte. Det var noen av disse tiltakene vi skulle ha fjernet. Vi har i stedet valgt å beholde dem, sa helseministeren. TISK-strategien videreføres ut året, det samme gjør plikten til å isolere seg hvis man er koronasmittet.

Tisk står for testing, isolasjon, smittesporing og karantene.

Siden mars 2020 har Norge hatt strenge restriksjoner på utlendingers rett til innreise på grunn av covid-19-pandemien. Utlendinger har som hovedregel ikke rett til innreise og blir bortvist på grensen, med en del unntak. For eksempel gjelder ikke bortvisningsforskriften EØS-borgere, personer fra tredjeland som bor i EØS/Schengen og de som bor i "lilla" land (land med en gunstig smittesituasjon). Den gjelder heller ikke asylsøkere, utlendinger som er bosatt i Norge og familiemedlemmer til personer som bor i Norge.

– Vi går ikke videre til fase 2 i avvikling av innreisetiltak, men beholder de tiltakene vi har nå inntil videre, sier Kjerkol.

– Det innebærer at lokale og nasjonale helsemyndigheter følger smitteutviklingen nøye og innfører tiltak hvis det er grunn til bekymring, sa Kjerkol.

-Vaksinene er veien ut av pandemien, men vaksinedekningen kan bli enda bedre, sa helseministeren og pekte på at flere har valgt å ta dose én, men droppet dose to. - Til dere som har ventet: Alle etternølere er hjertelig velkommen.

-Nasjonale tiltak er ikke aktuelt slik situasjonen nå, men det er viktig at kommunene innfører lokale tiltak når det er nødvendig.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa at antall smittetilfeller omtrent er doblet i løpet av ei uke, og at det er grunn til å følge situasjonen dag til dag.

Bli hjemme

– Det mest effektive tiltaket man har er å være hjemme når man er syk. Klarer vi det, klarer vi også å ha god kontroll på smitten gjennom vinteren, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Hvis man er litt pjuskete, hvor går grensen for å være hjemme denne vinteren?

– Får man en luftveissykdom bør du holde deg hjemme og teste deg. Når du begynner å føle deg frisk igjen er du veldig mye mindre smittsom. Etter en ukes tid er man ikke særlig smittsom, selv om man kanskje er litt sår i halsen, sa Nakstad på spørsmål fra Nettavisen.

Les også: Anbefaling om bruk av munnbind, hjemmekontor og koronameteren i Tromsø

Disse råd og reglene gjelder i hele landet nå

* Krav om isolasjon hvis man får påvist covid-19 (de som bryter dette risikerer bot).

* Vask hendene ofte.

* Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet og vask hendene etterpå.

* Hold deg hjemme og test deg ved nyoppståtte luftveissymptomer.

* Uvaksinerte husstandsmedlemmer og andre nærkontakter til en som er smittet, bør teste seg. De bør også avstå fra sosial omgang fram til negativt testsvar.

400.000 uvaksinerte

Ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) viste onsdag 54 prosent økning i smitten og flere koronapasienter innlagt på sykehus.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg gir uttrykk for at andelen uvaksinerte burde vært lavere.

- Vi skal huske de aller viktigste rådene. Det ene er å vaksinere seg. Det er fortsatt i underkant av 400.000 nordmenn over 16 år som ikke har tatt vaksinen. Her er det store muligheter for å vaksinere enda flere. Det andre er å holde seg hjemme hvis man har symptomer og teste seg. Det er det viktigste, sa Stoltenberg på NRK Nyhetsmorgen torsdag.