TROMSØ/OSLO (Nettavisen): Intensivsykepleiere midt i en ny bølge av covid-pasienter slår alarm om lav bemanning og dårlig kriseberedskap og sier politikerne gjentatte ganger har fått beskjed. Helseministeren lover bedre bemanning, men sier det vil ta tid.

Se videointervju med helseminister Ingvild Kjerkol:

- Det skal ikke så mye til før det røyner på her, uttalte seksjonsleder Laila Furulund Strøm ved intensivmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø tidligere denne uken.

(Se videointervju med intensivsykepleierne lenger ned)

- Vi må ha en bufferkapasitet på intensivavdelingene her og mange steder i Norge. Vi trenger at det bygges opp kapasitet til å møte sånne pandemier eller andre situasjoner. Husk at her er det kapasitetsutfordringer på en helg i en normalsituasjon, sier hun.

- De har visst om dette

Gruppeleder for intensivsykepleierne ved sykehuset i Tromsø, Rita Paulsen, hevder politikerne reagerer for sent:

- De kommer seint på banen, politikerne. De har visst om dette. Det er gitt beskjed tidligere, men hele tiden får vi høre at helseforetakene må omdisponere midler når behovet melder seg. Men det monner ikke i forhold til det oppdraget vi skal gjøre, sier hun.

Helseminister: - I gang med å rekruttere

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover bedring:

- Sykehusene er i gang med å rekruttere og utdanne flere intensivsykepleiere, men det vil ta tid, uttaler hun til Nettavisen.

-Det vi har gjort er å styrke grunnfinansieringen til sykehusene og fylt på med noen flere rekrutteringsstillinger. Så har vi mindre tilgang på vikarer fra Sverige og Danmark slik situasjonen er nå. Dette må vi jobbe med, og det er allerede i gang prosesser for å styrke intensivkapasiteten, lover hun.

Hun ser ingen snarlig løsning på vikarmangelen:

- Vi må prøve å beholde de fagfolkene vi kan i den norske helsetjenesten og sørge for at vi har bemanning og kompetanse både for hverdag og for krise, sier hun.

Epidemien øker nå i Norge med et effektivt reproduksjonstall på trolig rundt 1,3, og en moderat økning av innleggelser fra uke til uke. UNN i Tromsø har i høst hatt en pågang av covid-pasienter som ligger langt høyere enn tidligere i pandemien. På intensivavdelingen på Akershus universitetssykehus beskriver en overlege en situasjon som helt på bristepunktet.

VIDEO: Intensivsykepleiere i Tromsø om covid-pasientene:

Ahus-lege: - Ansatte er helt utslitte

- Vi trenger virkelig at nasjonale myndigheter kommer på banen, for dette bekjempes ikke bra nok lokalt. Jeg aner ikke hvorfor de har ventet så lenge, uttalte Ole Kristian Fossum til VG torsdag. Han er seksjonsoverlege og enhetsleder på intensiven ved Ahus torsdag.

- De ansatte er helt utslitte, sier han.

FHI tror på dobling innen kort tid

Folkehelseinstituttet sier nå de regner med en økning i antall tilfeller og sykehusinnleggelser blant uvaksinerte voksne og eldre med risikotilstander fremover mot jul.

Samtidig understreker de at det er usikkerhet om den videre utviklingen.

- Både gjenoppfriskningsdoser med koronavaksine og det å holde seg hjemme når man har luftveisinfeksjoner kan bidra til å redusere antallet innleggelser, heter det i en risikovurdering som ble publisert onsdag.

FHI sier et mulig scenario er at vinterbølgen når en topp 28. november med rundt 500 pasienter i sykehus med covid-19. Fredag var antallet koronapasienter i Norge 222. Det hefter stor usikkerhet ved anslagene, og FHI sier anslaget spenner fra rundt 350 til rundt 700.

FHIs modell indikerer videre at samme dato, altså 28. november, kan det ligge rundt 55 pasienter på respirator som følge av covid-19. Også her er usikkerheten stor, og anslaget spenner fra 35 til rundt 80.