Se pressekonferansen i videovinduet øverst!

I alt er det onsdag registrert 489 registrerte koronasmittede i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Myndighetene stålsetter seg nå for at tallet vil stige kraftig i dagene framover. (Torsdag morgen er det allerede rapportert inn over 600 smittetilfeller i Norge, ifølge en oversikt fra Johns Hopkins University. Se infografikk).

Få siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

– Vi venter en relativt skarp økning i antall tilfeller, sa Stoltenberg da hun presenterte de siste tallene på en pressekonferanse med helseminister Bent Høie (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog onsdag kveld.

Les: 180 flypassasjerer satt i karantene

WHO: Pandemi

Det siste døgnet har 212 personer fått påvist smitte, ifølge FHI. VG, som samler inn tall fra norske kommuner kontinuerlig, rapporterte onsdag kveld om enda flere, til sammen over 620 smittede. Oslo har nå flest tilfeller. Her ser antallet ut til å ha doblet seg siste døgn, fra 70 til 140 smittede.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte onsdag spredningen av koronaviruset for en pandemi, og alvoret sto skrevet i ansiktene på de tre helsetoppene.

– Vi venter flere innleggelser og flere som trenger intensivbehandling. Vi venter også dødsfall i tiden som kommer, sa Stoltenberg.

Gjennomsnittsalderen på dem som har fått påvist smitte, er 46 år. To av tre er menn.

Barnehagebarn smittet

Det siste tilfellet i Norge kan være et barnehagebarn i Molde. Ifølge NRK har barnet testet svakt positivt på koronasmitte. Tilstanden skal være stabil, men barnet kan ha smittet mange.

– Det betyr at det første prøvesvaret ikke var helt tydelig, og ny prøve er tatt. Vi venter på endelig bekreftelse, sier kommuneoverlege Cato Innerdal i Molde.

100 personer skal være satt i karantene som et resultat av tilfellet, skriver rbnett.no.

– Barnet er stabilt, og barneavdelingen i Kristiansund har gjort de smitteverntiltakene som er nødvendig, Barnet, som har en luftveisinfeksjon, ble rutinemessig testet på sykehuset, sier fagdirektør Torstein Hole.

Både barnehagen, legekontoret på hjemstedet Eidsvåg og barneavdelingen på Kristiansund sykehus er stengt inntil resultatet fra de nye prøvene er klare.

Barnet var i en dåp sist helg, der mellom 20 og 30 personer deltok.

Les også: Butikker stenges over hele Italia og i Danmark stenges alle skoler

Molde kommune skriver følgende onsdag kveld:

- Vel 100 personer er så langt satt i karantene, og antallet vil stige. Det inkluderer blant annet alle barn og ansatte på barnehagene. Samtlige av Molde kommunes sykehjem stenges for besøk av pårørende. Eventuelle unntak må avtales med enhetsleder. Det blir ikke brukt personell på tvers av sykehjemmene, og det blir ingen samlinger ved institusjonene, heter det på kommunens hjemmeside.

Les: Drastiske korona-tiltak i Oslo: Karantenebrudd kan straffes med fengsel

Maner til dugnad

Helseminister Bent Høie maner både folk og næringsliv til dugnad for å spare menneskeliv som følge av koronautbruddet.

– I dag har jeg oppfordret alle til å bli med på dugnad. I helsetjenesten skal vi nå jobbe målrettet og kontinuerlig for å hindre smittespredning og sørge for at alvorlig syke får helsehjelp, sier Høie.

– Men denne jobben gjøres ikke bare i helsesektoren. Alle samfunnssektorer må bidra, understreker han.

Helseministeren sier samtidig at det beste folk kan gjøre, er å holde seg hjemme om man blir syk – og vente til man er frisk igjen. Slik kan man unngå å legge unødig press på helsevesenet.

– Veldig mange av oss har ikke behov for legehjelp for disse symptomene. Men dersom man behøver helsehjelp, skal man ta kontakt med fastlegen på telefon eller nett. Og hvis man ikke får tak i fastlegen, skal man ringe Legevakten, sier Høie.

Over 8000 personer er til nå testet for koronavirus, ifølge FHI.

Livestudio: Siste nytt om koronaviruset

Skjerper tiltak

Onsdag skjerpet myndighetene også tiltakene for å bremse smittespredningen. Blant annet vil arrangementer med over 500 deltakere være forbudt fra onsdag og ut april, opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere kommuner og kommuneleger som har bedt om klarere råd. Derfor innfører vi nå forbud mot store arrangementer. Dette gjør vi også for å lette arbeidstrykket i kommunene, sier Guldvog.

Forbudet gjelder i første rekke innendørsarrangementer, men også utendørs dersom folk må stå eller sitte tett sammen, presiserer han overfor NTB.

Han varsler også at myndighetene vil iverksette tiltak for å hindre innreise fra områder med høy smitterisiko, det vil si områdene nordmenn er frarådet å reise til. Unntaket gjelder for dem som har opphold i Norge og skal tilbake hit.

– Helsedirektoratet vil ta kontakt med de berørte landene og kommuner med flyplass og fergeanløp for operasjonalisere dette. Dette gjelder fly, cruiseskip og annen båttrafikk, sier Guldvog.

Ber sykehusene legge om

I tillegg har Helsedirektoratet i dag sendt brev til landets regionale sykehus og bedt dem utsette planlagt aktivitet for å frigjøre plass til koronasyke.

Trass i tiltakene er helsedirektøren åpenbart bekymret.

– Vi har lagt gode planer for de konkrete utfordringene vi står overfor nå. Men uansett hvor mye og hvor godt vi planlegger, vil vi ikke greie å forutse alle problemer, sier Guldvog.

VG: Over 600 smittede i Norge

VG meldte onsdag kveld at over 600 personer er registrert her i landet, over 100 flere enn det myndighetene oppga snaut tre timer tidligere. Ifølge avisen er over 200 smittet siste døgn.

Ved 18-tiden onsdag oppga Folkehelseinstituttet (FHI) at det er påvist koronasmitte hos 489 personer.