RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: crestock (Crestock)

Helsemyter du tror på

Mamma hadde ikke helt rett i alt hun fortalte deg.

(SIDE2:) Det er ikke slik at alt mamma fortalte deg er helt sant.

Det amerikanske magasinet Men's Health har samlet noen sommermyter om helse. Vi har gravd videre.

Inn og ut av aircondition gir deg forkjølelse
Du er kanskje inne i deilige 21 grader og hopper ut i 30 grader pluss og solstek. Det gir deg forkjølelse, ikke sant? Nei. Store temperatursvingninger gir deg ikke forkjølelse.

Få ut vann i øret ved å legge hodet på skakke
Ja, du bør få vann ut av øret. Helt riktig. Problemet er bare at ørekanalen ikke er rett, men for å få ut vannet må du riste det ut av kanalen (jepp, du har sett folk gjøre det riktig med lillefingeren)

Skyll sår i saltvann
Det er mange som påstår at sår kan skylles i saltvann for å bli bedre fort. Problemet er bare at det er så mye bakterier i vannet at det kan gjøre vondt mye verre.

Kviser skyldes at man vasker seg for dårlig
Kviser har ikke noe med urenslighet å gjøre, faktisk kan kviseproblemer bli forverret med overdrevet vasking. Kviser kommer fra hormonutvikling som er vanlig hos tenåringer, og ved stress hos de som er litt eldre.

Kolestrol er farlig
Ikke i seg selv, nei. Du trenger kolestrol for å bygge celler og lage hormoner. Det finnes dog farlig kolestrol og snill kolestrol. Den snille typen får du for eksempel fra fisk og nøtter.

Du blir feit av bananer
Bananer har veldig lite fett (ca 0,5 gram), og har masse gode stoffer kroppen din trenger. Dessuten er det blant den rensligste reisematen du kan ha med deg siden det kommer med sin egen innpakning.

Du mister kroppsvarme gjennom hodet
Eller som mamma sa: Husk lue! Faktum er at du mister omtrent like mye kroppsvarme fra hodet som alle andre steder på kroppen, så er det kaldt nok: Husk lue.

Sukker gir overaktive barn
Undersøkelsen har bevist at dette ikke er sant. Sukker er riktignok ikke så veldig sunt, men det gir ikke hyperaktive barn.

Mat som havner på gulvet må kastes
Uansett hvor lang tid maten er på gulvet bør den kastes for å unngå bakterier, men hvis den lander på teppet får du bare teppehår - som ikke er så skadelig. Lykke til!

Tyggegummi som svelges blir i kroppen i syv år
Det er riktig at tyggis tar litt lengre tid gjennom kroppen enn annen mat, men du får tyggisen ned i kroppens maskin på 24 timer og så går tingene sin gang.

Du bør drikke 8 glass vann hver dag
Vann er fint, og du trenger drikke i kroppen - men kaffe, juice og mat med vann (agurk er et veldig godt eksempel) gir kroppen en god del av det den trenger. Pass likevel på å få i deg nok væske i løpet av en dag. (For mye vann er også farlig,men da skal du drikke svært mye - så vet du det).

Det som derimot er sant er at røyk fra grillen kan være skadelig... så vet du det.

Kilder: Men's Health, Daily Mail. NY Times, Canadian Living, Medicinenet, Newsweek

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere