Gå til sidens hovedinnhold

Helseombudet mener Ahus trikser med ventelistene

Lørenskog (NTB): Ved Akershus universitetssykehus vurderes behandlingsfristen som oppfylt før man er blitt behandlet. Helseombudet mener sykehuset manipulerer ventelistene.

Ifølge loven må sykehuset gi en pasient en juridisk bindende frist for når man senest skal få behandling. Men ved Ortopedisk avdeling ved Ahus, og i et uvisst omfang ved resten av sykehuset, blir denne fristen registrert som oppfylt lenge før behandlingen faktisk har startet, skriver Aftenposten.

Ortopedisk avdeling ved Ahus fikk i fjor beskjed om å begynne med en ventelistepraksis som gir bedre statistikk til sykehuset, og svakere rettigheter til pasientene, skriver avisen.

Riksrevisjonen som tidligere har slått ned på lignende praksis, som er blitt omtalt som ventelistetriksing, understreker at praksisen ikke er i samsvar med lovens intensjon. Også helseombudet reagerer.

- Det er et brudd på pasientrettighetsloven. Det er en manipulering av fristbrudd, og fristbrudd er et mål som skal gi kunnskap om hvilket tilbud pasientene faktisk får. Fristen skal sikre pasientene nødvendig helsehjelp til rett tid, sier Helse-, sosial- og eldreombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

Ifølge Norsk pasientregister har sykehuset ikke uventet fått penere ventelistestatistikk etter endringen. Ortopedisk avdeling ved Ahus fikk i første halvår beskjed fra sentralt hold om å endre praksisen. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis