RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helsereformen kommer i 2012

Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix
Regjeringen avviser at det er lite igjen av de store reformen.

– Alt ligger til rette for oppstart fra 2012, sier stortingsrepresentant Are Helseth (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han avviser nyhetsmeldinger som spår at det blir fint lite igjen av reformen som daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen la fram i juni i fjor.

– Samhandlingsreformen skal lykkes, supplerer kollega Tore Hagebakken (Ap) til på vegne av regjeringspartiene på Stortinget.

Helseth og Hagebakken sier at prinsippene i stortingsmeldingen vil bli vedtatt som foreslått.

– Innsatsen og de økonomiske ressursene skal vris fra sykehusene og til kommunene. Men dette må skje på en harmonisk måte. Pengene skal følge med etter hvert som kommunene bygger ut sitt tilbud. Da vil den økonomiske veksten ved sykehusene flate ut, sier Hagebakken.

Bruker mer tid
Regjeringen har lagt opp til å flytte 20 prosent av sykehuskronene, altså om lag 13 milliarder kroner, over til kommunene for å stimulere til satsing på bedre helsetilbud lokalt. Men politikerne på Stortinget skyter ned denne ideen, og vil i det minste bruke lenger tid på omleggingen.

– Kommunal medfinansiering er et element som vi er opptatt av å kvalitetssikre. Det trengs for å få reformen til å lykkes fullt ut.

Kommunene trenger tid på seg for å møte det økte ansvaret, sier Are Helseth. Han er saksordfører for saken i Stortinget.

– Men det vil bli lagt inn stimuleringsordninger som fører til at det blir mer forebygging og mer helsebehandling nær folk ute i kommunene, sier Helseth.

Ny lov til høsten
Han forteller at regjeringen vil komme med en ny helse- og omsorgslov til høsten.

– I tillegg skal det allerede i år brukes 230 millioner kroner på en tyvstarting av reformen. Mange kommuner er allerede godt i gang med riktige tiltak, sier Ap-talsmennene.

Helseth poengterer at det er lagt opp til flere stimuleringsordninger.

– Opplegget for å ta unna utskrivingsklare pasienter vil få en positiv effekt på 700 millioner kroner. En lavere andel stykkpris vil videre gjøre sykehusene mer helseorientert, sier Helseth.

Trenger fagfolk
Han er videre opptatt av å satse mer på rehabilitering.

– Reformen avhengig av at kommunene får tilgang på mer fagfolk. Det vil ta tid å utdanne disse menneskene, sier Helseth.

– Det vi nå gjør med den såkalte samhandlingsreformen er i samsvar med det vi hører av røster fra landets kommuner. Vi ønsker å spille på lag med kommunene. I tillegg har vi tatt med oss rådene som er gitt på høringene som helsekomiteen har gjennomført, sier Hagebakken.

– Vi er ønsker også en politisk bredest mulig løsning. Derfor inviterer vi også de andre partiene på Stortinget til en dialog, sier Hagebakken. Han føler seg sikker på at det blir et konstruktivt arbeid med saken i Stortinget.

Må samarbeide
– Hittil har det blitt et for ensidig fokus på at det trengs flere fastleger. Vi trenger også sykepleiere, helsesøstre og ergoterapeuter, sier Helseth.

Han gjør det klart at de mange småkommunene i landet står overfor noen utfordringer.

– Disse kommunene må innstille seg på å samarbeide tett med nabokommuner, sier Ap-talsmannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere