*Nettavisen* Nyheter.

Pernille Huseby

Helsesykepleierne trengs på skolen

Elev som sliter på skolen.

For elever som sliter kan helsesykepleieren være redningen. Derfor må de være på skolen og ikke brukes til koronarelatert arbeid.  Foto: Thomas Brun (NTB)

Helseminister Bent Høie har vært krystallklar på at helsesykepleierne må være tilgjengelig for sårbare barn og unge. Men på vår skole er det visst ikke noen av dem.

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

For noen uker siden var det foreldremøte på skolen. Det var så vidt vi fikk komme inn i gymsalen, smittevernet tas på dypeste alvor. Etter å ha hørt en masse om håndvasking og spritbruk, kom gladmeldingen om at barna faktisk skal få vaksinene som hører til de respektive trinnene.

Helsesykepleieren på skolen var satt til koronatesting og smittesporing, så skolen var veldig glad for at barna likevel skulle få vaksine.

Les også: Skolene i Oslo rådes til å kutte føring av fravær

Må møte en åpen dør

Barna på skolen vår er etter alt å dømme barn som alle andre. Noen av dem sliter med psykiske utfordringer, mobbing eller fysiske plager. Noen har kanskje opplevd seksuelle overgrep, rusproblemer hjemme eller foreldre som slår.

Plutselig kan behovet for en å snakke med være der. Etter lang tids taushet og hemmelighold kan dagen eller timen komme. Innimellom kan behovet for en trygg voksen med mulighet til å hjelpe bli sterkere enn lojaliteten eller skammen.

Da trengs helsesykepleieren med et imøtekommende ansikt og en åpen dør.

Les også: Rekordhøyt snitt for avgangselever i VGS

Skulle skjermes

Kommunene må selvsagt prioritere korona-arbeid. Men nå har de hatt flere måneder på seg til å lage beredskapsplaner, drive opplæring og finne annet personell enn denne fantastiske gjengen av førstehjelpere til barn.

Allerede i mai var helseminister Bent Høie tydelig på at helsesykepleierne ikke skulle brukes til testing og sporing. De trengs der de skal være - på skoler og helsestasjoner - for å snakke med, gi råd og hjelpe barn og unge.

Gang på gang har helsesykepleierne blitt lovet å få komme tilbake på jobb. Nå ser vi nok en gang at løftene blir brutt.

Her kan du lese flere innlegg av Pernille Huseby.

Lovpålagt tjeneste

For elever betyr dette stengte dører og avlyste avtaler. Noe de absolutt ikke trenger etter en periode som har vært ekstra krevende, spesielt for dem som ikke har det så bra hjemme.

Sårbare barn trenger trygghet og stabile rammer mer enn noen gang. Derfor er det hjerteskjærende at kommunene ikke klarer å planlegge bedre enn de gjør.

Skolehelsetjenesten er en lovpålagt tjeneste, som barna selv sier har stor betydning for dem.

Les også: Blødningen har så vidt begynt

Forebygger fremtidige problemer

Nå er det gått noen uker siden skolestart. Leder i Landsgruppa for helsesykepleiere, Ann Karin Swang, har flere ganger advart mot effekten av å stenge og redusere skolehelsetilbudet.

Jeg håper kommunene lytter til henne og andre helsesykepleiere som er frustrerte over ikke å få gjøre jobben sin.

Les også: Smitte og psykologi

For helsesykepleierne gjør en livsviktig jobb der de er. De forebygger problemer som om noen år kan koste samfunnet dyrt. Det lønner seg å satse på barna.

Kjære Høie og norske kommuner: La helsesykepleierne gjøre jobben sin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.