Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.
Det viser en undersøkelse VG har gjennomført. Helsesykepleier Wenche Andresen er en av dem som ble omdisponert. – Jeg skjønner at det var lett å peke på oss da skolen stengte. Men det virket som myndighetene glemte at de sårbare barna ikke blir borte, sier hun til VG.
For øyeblikket stiger smitten. Skoler og barnehager går fra gult til rødt. I forrige uke innførte myndighetene nye, nasjonale korona-tiltak. Frykten er tilbake. Jeg er bekymret for at helsesykepleierne igjen vil bli beordret til koronatesting.
Les også: Skolene i Oslo rådes til å kutte føring av fravær
Må møte en åpen dør
På en rekke skoler har det vært stengt dør hos helsesykepleier siden skolestart i august. Barna min går på en slik skole. Elevene der er etter alt å dømme som alle andre. Noen sliter sikkert med psykiske utfordringer, mobbing eller fysiske plager. Noen har kanskje opplevd seksuelle overgrep, rusproblemer hjemme eller foreldre som slår.
Plutselig kan behovet for en trygg voksen være der. Etter lang tids taushet og hemmelighold kan dagen eller timen komme. Da trengs helsesykepleieren med et imøtekommende ansikt og en åpen dør. Og ifølge Andresen var behovet for å prate enda større etter nedstengningen i mars.
Les også: Rekordhøyt snitt for avgangselever i VGS
Skulle skjermes
Kommunene må selvsagt prioritere korona-arbeid. Men nå har de hatt et halvt år på seg til å lage beredskapsplaner, drive opplæring og finne annet personell enn denne fantastiske gjengen av førstehjelpere til barn.
Allerede i mai var helseministeren tydelig på at helsesykepleierne ikke skulle brukes til testing og sporing. De trengs der de skal være - på skoler og helsestasjoner - for å snakke med, gi råd og hjelpe barn og unge.
Gang på gang har helsesykepleierne blitt lovet å få komme tilbake på jobb. Nå ser vi nok en gang at løftene blir brutt.
Her kan du lese flere innlegg av Pernille Huseby.
Lovpålagt tjeneste
For elever betyr dette stengte dører og avlyste avtaler. Noe de absolutt ikke trenger etter en periode som har vært ekstra krevende, spesielt for dem som ikke har det så bra hjemme.
Sårbare barn trenger trygghet og stabile rammer mer enn noen gang. Derfor er det hjerteskjærende at kommunene ikke klarer å planlegge bedre enn de gjør.
Skolehelsetjenesten er en lovpålagt tjeneste, som barna selv sier har stor betydning for dem.
Les også: Blødningen har så vidt begynt
Forebygger fremtidige problemer
Nå er det gått noen uker siden skolestart. Leder i Landsgruppa for helsesykepleiere, Ann Karin Swang, har flere ganger advart mot effekten av å stenge og redusere skolehelsetilbudet.
Jeg håper kommunene lytter til henne og andre helsesykepleiere som er frustrerte over ikke å få gjøre jobben sin.
Les også: Smitte og psykologi
For helsesykepleierne gjør en livsviktig jobb der de er. De forebygger problemer som om noen år kan koste samfunnet dyrt. Det lønner seg å satse på barna.