Gå til sidens hovedinnhold

Helsetilsynet varslet etter drapet

Den nå drapssiktede 34-åringen har truet med å drepe moren før.

Psykiatrien i Vestfold (PIV) har varslet helsetilsynet etter drapet i Larvik og bedt dem granske deres egen vurdering av den drapssiktede 34-åringen fra Larvik. Han har truet med å drepe moren før, men Psykiatrien i Vestfold (PIV) vurderte han ikke som farlig.

Slapp ut tirsdag
34-åringen har i den senere tid vært tvangsinnlagt ved psykiatrisk avdeling, men det ble nylig vurdert at han ikke skulle tvinges til behandling. Ifølge NRK slapp mannen ut av psykiatrisk tirsdag - samme dag som han tok livet av moren.

- De har ikke vurdert han som farlig, men det har han åpenbart vært, innrømmer fagdirektør ved PIV, Arne Repål overfor Østlands-Posten.

Han bekrefter at Larvik-mannen nylig ble vurdert av PIV.

- De vurderingene som ble gjort ga ikke grunnlag for å opprettholde tvangsinnleggelsen, sier han.

Har varslet Helsetilsynet
I går samlet Psykiatrien i Vestfold seg til et møte. Der ba ledelsen om at det utarbeides en rapport om saken der alle vurderingen som er gjort av deres fagfolk kommer fram. Repål opplyser at PIV nå har varslet Helesetilsynet for å be dem granske rapporten og deres arbeid. Repål ønsker en avklaring på om psykiatrien i Vestfold har gjort de riktige vurderingene og gitt den beste oppfølgingen til 34-åringen.

Truet med å drepe i fjor
Mannen har både den senere tid og flere ganger tidligere vært tvangsinnlagt, og han hadde nylig et opphold på institusjon. 34-åringen har også tidligere vært voldelig.

- Vi er kjent med at det har vært episoder tidligere, men ikke i den senere tid, sier Repål.

Politiet stengte av Norrønaveien i fjor da 34-åringen truet med å drepe sin egen mor, men på grunn av den psykiske helsen hans gikk ikke saken til retten. Tirsdag gjorde han alvor av truslene.

I nabolaget på Hovland kjente naboene til 34-åringens sykdom, og at han i fjor ville drepe moren sin.

- Han var inne hos politiet, men det ble ikke noe sak av det, opplyser politiadvokat ved Larvik politistasjon, Ann Britt backstrøm.

Tvil om tilregnelighet
Det var tvil om mannen var tilregnelig, og saken ble henlagt.

Han er ilagt besøksforbud mot andre personer på grunn av sin atferd og er kjent av politiet fra tidligere saker.

– Men han hadde ikke noe besøksforbud mot henne, opplyser Backstrøm.

34-åringen er ikke tidligere straffedømt, og i 2011 har han ikke vært i politiets søkelys før drapet tirsdag.

Repål påpeker at lovverket styrer tvangsinnleggelser, og at det i minst mulig grad skal brukes tvang.

- Hva må til for at personer skal tvangsinnlegges?

- Da skal det foreligge en alvorlig sinnslidelse, og du skal utgjøre en fare for deg selv eller andre. Her er det like mye juss som psykiatri, sier han.

Blir fremstilt fredag
I går fortsatte Kripos åstedsundersøkelsen i den dreptes hjem på Hovland. Det ble i går bestemt at 34-åringen skal avhøres i ettermiddag. Mannen har fått oppnevnt advokat Søren Ø. Hellenes fra Lavik som sin forsvarer. 34-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling på lillejulaften.

Les flere saker i Østlands-Posten

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget