- Det er fortsatt mye usikkerhet rundt hvordan omikronvarianten vil slå ut på smittetall og press på helsetjenestene, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet til Nettavisen.

Svaret, sier han, kommer først når vi får et oppsving i smitten.

- Når har vi et klarere bilde av effektene av omikron-varianten?

- Ja, det vil nok gå noe mer tid, og det er vanskelig å være eksakt på dager eller uker. Vi vet en del om omikron gjennom studier gjort i andre land. Samtidig må vi faktisk undersøke hvordan denne virusvarianten virker i en norsk kontekst.

Torgersen sier det går noen uker fra man har en smitteoppblomstring til man ser sykdomsbyrden, og at man ennå ikke har nok omikron-smittede i Norge til å si noe om sykdomsbyrden her.

- Det er helt avhengig av når eller om vi får et oppsving i omikron-smitten, sier han.

Les også: «Booster»-effekten mot mild og moderat omikron-sykdom synker kraftig

- Planlegger for høyt press

- Vi følger nøye med og skaffer oss den kunnskapen vi kan om omikron, sier Torgersen videre.

- Fordi det er så usikkert, planlegger vi for og har beredskap for et stort og høyt press på helsetjenestene, sier han.

- Vi vet for lite om omikron i en norsk kontekst, sier han.

Scenarioene myndighetene planlegger for er betydelig smitteøkning og veldig høyt press på helsetjenestene.

Torgersen sier det er avgjørende at flest mulig nå får tatt en 3. dose og samtidig at folk følger smittevernrådene, som ser ut til å ha gitt en bremsende effekt.

Les også: Andelen uvaksinerte covid-innlagte øker

FHI: - Vanskeligere å holde under kontroll

Men epidemien kan bli vanskeligere å holde under kontroll i tida framover, advarer Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport onsdag:

«Siden omikronvarianten har større spredningsevne enn deltavarianten, vil epidemien bli vanskeligere å holde under kontroll. Dersom omikronvarianten gir omtrent like alvorlig sykdom, vil belastningen på helsetjenesten øke betydelig», skriver de.

Kommunene og sykehusene blir bedte om å benytte de nærmeste ukene til å vaksinere flere og forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter.

323 covid-pasienter onsdag

Onsdag var 323 covid-pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på åtte pasienter fra dagen før. 79 av pasientene får respiratorbehandling, og 118 ligger på intensivavdeling. Det er tre færre på respirator og to færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

50 prosent omikron i Oslo og Viken

Omikronvarianten øker hurtig og nådde et nivå på 50 prosent i Oslo og Viken rett før jul og øker ellers også i omfang i resten av landet, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport onsdag.

10.526 tilfeller av omikronvarianten er påvist i Norge til nå. 1672 av dem ble påvist siden tirsdag, ifølge FHI.

Flere covid-pasienter mellom 18-29 år

Det har vært en økning i antall nye pasienter innlagt i aldersgruppen 18-29 år i uke 51 (fra 7 i uke 50 til 14 i uke 51), viser ukerapporten. I øvrige aldersgrupper er det foreløpig meldt om nedgang. Antall nye pasienter innlagt i intensivavdeling er foreløpig 47 i uke 51, en nedgang fra uke 50 (63).

Blant 175 nye pasienter med informasjon om vaksinestatus i uke 51 var 104 (59 %) uvaksinert og 67 (38 %) fullvaksinert, viser FHI-rapporten.

Blant de 67 fullvaksinerte hadde 22 mottatt en tredje dose.

Fullvaksinerte som er blitt innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen har høyere medianalder, og en større andel av dem har risikofaktorer som gir moderat eller høy risiko for alvorlig forløp av covid-19, sammenlignet med de uvaksinerte, opplyser FHI.

Andelen omikrontilfeller blant de screenede har økt og har mer enn doblet seg uke for uke, fra rundt 6 % i uke 49, 16% i uke 50 og 36 % i uke 51.

Les også: 27 prosent færre smittede i forrige uke

VIDEO: Se helsetoppens råd til deg og meg før vi går inn i 2022: