Gå til sidens hovedinnhold

– Helt hårreisende å ville legge ned bibliotek!

Ungdomsbokforfatter Mahmona Khan fra Groruddalen er sjokkert over at Oslo kommune har varslet de vil legge ned fire bibliotek.

OSLO: – Det er et helt hårreisende forslag, sier den populære ungdomsbokforfatteren Mahmona Khan.

LES OGSÅ: Oslo kommune vil legge ned fire bibliotek

Hun er vokst opp i Groruddalen og har et nært forhold til ikke bare bibliotekene der, men også til skoleungdom og deres forhold til litteratur.

Da dittOslo.no ringer henne er hun på Litteraturhuset i sentrum for å snakke om litteratur med elever fra Oslo-skolen.

– Ved å kutte disse filialene, og særlig filialen på Tøyen, rammer man dem som har minst fra før, sier den profilerte forfatteren.

Paradoks

– Man rammer i spesielt stor grad folk med minoritetsbakgrunn, som ofte har tøffe økonomiske kår. Hvilke andre kulturtilbud er åpne for alle og helt gratis, spør hun.

LES OGSÅ: Flytter fra Tøyen hvis dette er nok et løftebrudd

– Det er et paradoks at det brukes så mye flotte ord og penger på å oppmuntre barn og unge til å lese og skape leseglede, samtidig som man stenger det som for mange er den eneste reelle tilgangen på lesestoff, sier hun til Klassekampen denne uken.

Mahmona Khan kom med ny bok i september.

– Denne boka er det to måneders ventetid på, og den kom for fire uker siden, sier Khan.

Hun understreker at dette er en gruppe som ikke bruker penger på bøker, nettopp derfor er bibliotekene så viktig.

Bibliotek der folk bor

Mahmona Khan får støtte av profilerte forfattere med Groruddals-tilknytning som Jan Kjærstad, Arne Svingen, Roy Jacobsen og Erik Fosnes Hansen:

– Vi er nødt til å ha bibliotek der folk bor sånn at man kan ramle inn og finne en bok av Jens Bjørneboe som går rett i fletta på deg, sier Jan Kjærstad til Klassekampen.

Det er Kulturetaten som har foreslått å legge ned de fire bibliotekene Nordtvet, Bjerke, Tøyen og Smestad, etter at de er blitt pålagt å spare inn 0,5 prosent av budsjettet for neste år.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) uttalte til dittOslo.no forrige uke at han synes kuttforslagene fra Kulturetatens direktør Hilde Barstad var svært overraskende.

– De skal spare 2,8 millioner kroner. Det er et tall som ikke gir grunnlag for å legge ned fire bibliotek, sa Bjercke, som uansett mener bibliotekstrukturen ikke skal endres før han legger fem en bystyremelding om bibliotekene før jul.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis