Gå til sidens hovedinnhold

- Helt klart at velgerne ikke angrer

Høyre er ikke bekymret for at Jens er størst

- Det er helt åpenbart at velgerne ikke angrer på å ha satt sammen det flertallet de gjorde, sier Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim til Nettavisen.

Det sier Asheim til tross for at Arbeiderpartiet er landets største parti på dagens meningsmåling til Nationen og Klassekampen. Ap får en oppslutning på 34,4 prosent, mens Høyre får 28,8 prosent.

Målingen er den beste for Ap på to år.

- Dette er ingen måling som skaper noe panikk hos meg. Det viktigste for oss er at det er et borgerlig flertall, sier han.

Valgforsker om Ap: - Har unngått masse bråk og tull

- SV og Sp sliter
Asheim mener det er en grunn til at Ap vokser.

- Det er ikke så rart at Ap tar en del rødgrønne stemmer nå som SV og Senterpartiet så til de grader sliter. Men summen av de rødgrønne er ikke noe større enn det var på valgnatten, sier han.

Han påpeker at det borgerlige flertallet er større nå enn ved valget, og at Høyre i målingen får en oppslutning som er 2,5 prosentpoeng over valgresultatet.

- Ser du noe Ap gjør bra som også kan ha påvirket det bra resultatet?

- For å være ærlig så har jeg vanskelig for å se det, for jeg synes de har vært passive og har kommet med få forslag. Av politiske forslag er det ikke mye på å vise til fra Ap, mener han.

- Jeg er særlig overrasket
Høyre-representanten sier han særlig er overrasket over at SV sliter som de gjør.

- For SV har vært mer aktive med å fremme forslag enn det Ap har vært. Så det kan hende at det ikke slår an i befolkningen, sier Asheim, og legger til:

- For å være helt ærlig så ser det ut for meg at de synes det er veldig deilig å ikke være i regjering. De prøver å foreslå saker de hadde før de var i regjering, men det ser ikke ut som det er så veldig sug etter mer SV-politikk, sier han.

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø, mener Ap har gjort det helt rett etter valgnederlaget.

- De har jo unngått masse bråk og tull. Det kunne tenkes at de etter et valgnederlag kunne få mye turbulens, men det har de helt unngått og de har stått samlet, sier Buck til Nettavisen.

- Har lagt ballen helt død
Buck sier det er vanlig når en statsminister har sittet lenge, og så går av etter et valgnederlag, at det blir stilt spørsmål ved om vedkommende også burde gå av som partileder.

- Men den ballen har Arbeiderpartiet klart å legge helt død, sier han og legger til:

- Ap er det klareste og største opposisjonspartiet som folk samler seg om.

For mens Arbeiderpartiet skyter fart, sliter altså de to andre rødgrønne partiene. SV havner under sperregrensen i målingen, med en oppslutning på 3,1 prosent. Senterpartiet får 4 prosent.

- Det som er mest interessant i målingen er at det er kun Ap av opposisjonspartiene som går fram. De to andre rødgrønne partiene blir bare svekket, sier Buck.

Kommentarer til denne saken