Gå til sidens hovedinnhold

Helt korka, eller?

Alle har hørt om korket vin, men hva er det egentlig for noe? Og hva skal du gjøre når du først har fått en korket vin?

Statistikken sier at et sted mellom hver tiende og tjuende flaske vin er beheftet med feil. Dette gjelder verden over - også på vårt hjemlige vinmonopol. Men likevel er det kun en liten brøkdel av disse ødelagte vinene som faktisk blir returnert, selv om polet erstatter flaskene.

Kompetanse og selvtillit
Hvorfor er det så få flasker som blir returnert? Det er flere grunner til det. For det første kan kompetansen til kunden være så lav at han/hun rett og slett ikke merker at det er noe i veien med vinen. Om kunden skulle merke at det er noe galt fatt, kan det tenkes at han/hun ikke har den fornødne selvtillit som skal til for å gå på polet og bytte vinen. Kunden kan også synes at det blir for mye plunder og heft å ta vare på en skadet vin og ta den med ved neste polbesøk.

Flere typer feil
Når vi snakker om feil og skader på vin, dreier det seg stort sett om tre forskjellige typer.

Vinen kan ha fått varmeskade.

Oksidasjon kan også ha ødelagt vinen.

Les mer om dette her

Muggen kork
Den feilen på vin det kanskje snakkes mest om, er kork. En korket vin har en svært ubehagelig aroma som vekselvis beskrives som muggen kjeller, våt sement, gammelt loft, våt papp eller gammel «amerika-koffert». Det er forskjellige ting i et ulykkelig sammentreff som fremkaller den mugne aromaen.

Korkmaterialet som brukes i vinflasker, behandles med klor, og klor reagerer med fenoler i kork (og annet treverk). Hvis i tillegg korken er angrepet av en spesiell muggsopp, dannes stoffet 2-4-6 trikloranisol, som forkortes TCA. Dette stoffet er så ekstremt aromatisk, at en teskje av det er nok til å ødelegge et helt års vinproduksjon i USA! Det skal helt utrolig små konsentrasjoner til av TCA på korken for å smitte og ødelegge hele vinen.

Gjør din plikt og krev din rett
Nå har du fått en liten gjennomgang av de vanligste feilene en vin kan bli utsatt for. Og hvis du nå skulle komme over en skadet vin, nøl ikke med å bytte den på vinmonopolet.

Her kan du lese mer om vin på Art of Taste.

Reklame

NÅ: Helly Hansen er i gang med Black Friday - opptil 50 % rabatt