RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helt ny E. coli-stamme

Foto: Colourbox (Colourbox)
Sist oppdatert:
- Den dødeligste bakterien vi har sett på lenge.

(SIDE2): Så langt har E.coli-smitten rammet over 1500 mennesker, ifølge AP. E. coli (EHEC) har så langt ført til 18 dødsfall. De fleste er knyttet til Tyskland. Men også i Danmark, Sverige og flere andre europeiske land er det meldt om smittetilfeller.

Bare på et døgn har smitten hatt en økning på 500.

Ny bakteriestamme
Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser i dag at E. coli-bakterien som har gjort mange mennesker syke i Europa, er en helt ny bakteriestamme som aldri tidligere er sett.

E. coli-bakterien som er påvist hos menneskene som bor i eller har reist i Tyskland, er en mutant og mer giftig. Den nye stammen «har forskjellige egenskaper som gjør den mer giftig og at den produserer mer giftstoffer».

LES OGSÅ:- Ikke E. coli utbrudd i Norge

Ifølge WHO ser det ut til at den aktuelle E. coli-bakterien er en mutant form av to forskjellige E. coli-bakterier, med dødelige egenskaper som kan forklare hvorfor utbruddet er så massivt og farlig, ifølge NRK .

Den norske matsikkerhetseksperten Hilde Kruse i WHO sier til nyhetsbyrået AP at bakterien er en unik stamme som aldri før er isolert i mennesker.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Usikkerhet
Forskerne har ikke klart å lokalisere nøyaktig hvor smitten stammer fra. De første rapportene om at smitten skulle stamme fra spanske agurker viste seg og være feilaktig, og nå vet ingen hvor utbruddet startet, skriver Expressen.

Russland har stoppet all import av ferske grønnsaker fra EU.

- Dette viser at Europas helsereguleringer - som de vil at Russland skal implementere - ikke fungerer, sier Gennady Onishchenko, leder for Russlands «Consumer protection agency», til BBC .

Nå advarer tyske myndigheter om at utbruddet av EHEC kan pågå i flere måneder. Professor Reinhard Burger sier til BBC at det er umulig å vite når faren vil være over.

- Antall smittede kommer til å gå ned, men vi er ikke sikker på hvor lang tid det vil ta. Det kan ta uker, og det kan ta måneder, sier han.

Dette utbruddet blir allerede regnet som verdens tredje største E. coli-utbrudd. Og det kan bli det mest dødeligste.

LES MER:E.coli-agurker ikke skyld i dødsfall

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere