RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helt rått, Freddy!

Sist oppdatert:
Dersom John Fredriksen lykkes med sin strategi i laksemarkedet kan han få til det han helt ikke klarte i tankmarkedet. Stabil lønnsomhet. Det skriver iMarkedet.no i en kommentar. Sjekk vår gjennomgang her:
Siden sommeren i fjor har John Fredriksen, godt hjulpet av sin høyre hånd Tor Olav Trøim, skapt liv og røre i laksesektoren. Fredriksen er mest kjent som verdens største tankreder etter å ha bygget opp gigantrederiet Frontline.

Ved bruk av meget vågale finansielle grep har Frontline vokst til å bli en pengemaskin som shippingbransjen knapt har sett maken til. Fredriksen har levd et langt liv i denne bransjen og kan shipping inn og ut. Fisk kan han lite om, men det er de samme lovene som gjelder: Tilbud og etterspørsel.

De siste årene har pris og volum i laksemarkedet svingt voldsomt. Når sykelen er fordelaktig for lakseoppdretterne renner det penger inn i kassen. Når sykelen snur igjen så renner pengene minst like raskt ut. Bare spør de som startet Arne Nore & Co. Pan Fish og Fjord Seafood. De var også høyt opp til tider, men ble ribbet da markedet snudde.Årsaken til dette er at når prisene er gode reinvesteres dette i mer biomasse, eller mer lakseyngel, i oppdrettsmærene. Dette fører til overflod av fisk, hvorpå lakseoppdretterne slakter for fote, fryser ned og sørger for at prisene raskt raser til bunns.

Det samme har vært situasjonen i tankmarkedet. Når det er mangel på skip stiger ratene til himmels, hvorpå rederne brukes sin kontantstrøm til å bygge flere skip. Når skipene leveres er det plutselig for mange skip tilgjengelig - og ratene raser.

Stordriftsfordelene innen laks er begrensede. Det samme gjelder innenfor shipping. Er man over en hvis kritisk masse, enten det er 10 tankere eller 100.000 tonn lakseproduksjon i året, er lønnsomheten per kilo eller per tanker kanskje det samme.

Men dersom en lykkes i å kontrollere tilbudssiden, altså forsøke å ikke overinvestere, så kan volatiliteten i prisutviklingen kontrolleres enklere.

Ottar Haugerud, analytiker i SEB Enskilda Securities, er foreløpig positiv til Pan Fish sine grep.

Han peker spesielt på at man kan oppnå å få bedre kontroll over tilbudssiden, og at bransjen dermed kan glatte ut de enorme svingningene på pris og volum som har hjemsøkt markedet de siste årene. Effekten på driftskostnaden ved å gå fra 100.000 tonn til 300.000 tonn tror Haugerud er heller beskjeden.

- I dag koster det noe under 20 kroner å produsere en kilo fisk. Med dagens salgspris har du en margin på 10 kroner. Den historiske gjennomsnittlige marginen har vært på ca 2,5 kroner per kilo, men lykkes man å holde denne høyere, kanskje på 4 kroner per kilo, så vil det være et kvantesprang, sier Haugerud til iMarkedet.no.

Det er flere forhold som taler for at Fredriksens konsolidering av laksemarkedet vil kunne bidra til dette. For det første vil en gigant, eller flere giganter, være langt mer samkjørte i markedet enn mange mindre aktører. Kundene er gigantene i verdens matvarebransje, enten det er snakk om de store retail-kjedene eller underleverandører til disse.

Dette er en bransje som lever av stabile priser til sine kunder. En butikkjede kan ikke operere med spotpriser på laks, og de vil foretrekke store systemer som kan levere stødig og fast.

Lykkes Fredriksen med å bygge opp en stor aktør innen lakseoppdrettsiden så kan det bety at gjennomsnittsinntjeningen for hele næringen i et globalt perspektiv blir mer stabil - mindre enn i tidligere gulltider, men langt høyere enn de krasjene en har sett.

En skal også ta i betraktning at Pan Fish eier nesten 30 prosent av Fjord Seafood. Selv om Fredriksen, som har 30 prosent i Pan Fish, kanskje ikke har all verden innflytelse i rene stemmer så har han all makt i både Marine Harvest/Pan og Fjord Seafood - selv uten at de to selskapene slår seg sammen.

Fredriksens våpendrager, Tor Olav Trøim, har vært den finansielle arkitekten bak transaksjonene vi har sett de siste dagene og månedene. Dette har vært finansielle kunstverk av et helt fantastisk format. Det har gått lovlig fort og Fredriksen-systemet har utnyttet kapitalmarkedet på en forbilledlig måte. Systemet Fredriksen og Trøim har bygget opp er uten sidestykke det heftigste norsk finansbransje noen gang har sett. Vi er overbevist om at dette ikke er første gang vi blir imponert. Det ser ikke ut som om Fredriksen eller Trøim kommer til å ligge på latsiden fremover.

Men nettopp Fredriksen kan bli en politisk hemsko. Som iMarkedet.no rapporterte mandag er ikke konsolidering av laksebransjen like populært i regjeringskvartalet som på Oslo Børs. Men her må nok politikerne innse at slaget er tapt. Velger de å sette bremsene på for Fredriksen og Pan Fish har man også sørget for at laksenæringen blir like sexy som landbruk i Norge. Det blir verken skattepenger eller arbeidsplasser av det.

Likevel synes vi at det finansielle håndverket til Fredriksen og Trøim står til en sekser og bør studeres inngående!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere