*Nettavisen* Nyheter.

Helt spesielle ørepropper

De fleste mp3-spillere leveres med elendige ørepropper. Vi har testet et reelt alternativ.

Icemat er ikke mest kjent for sine lydprodukter, men derimot sin musematte som skal gi bedre presisjon i spill.

Men selskapet forsøker å utvide sitt repertoar, og Icemat Audio Siberia In:Ear er noen relativt billige ørepropper som forsøker å konkurrere om alle de som synes lydkvalitet er viktig.

Kaster seg på iPod-bølgen
Øreproppene kommer i to farger, men hovedfargen er hvit, og assosiasjonene går raskt til iPods ikoniske, og elendige, ørepropper. Tanken er åpenbart at her skal du få et produkt som fortsatt ser bra ut, men som har langt bedre lydkvalitet enn hva Apple leverer.

Utseendemessig er øreproppene ganske spesielle. Som navnet klart tyder på, er dette ørepropper som skal inn i øret, og gjerne så langt som mulig. Ved hjelp av en gummipropp, setter proppene seg godt fast, og faller ikke ut.

Trippel lydisolasjon
Disse gummiproppene er utskiftbare, men de som sitter på i utgangspunktet er utvilsomt de mest spennende. Mens de fleste vanlige «så langt inn i øret som overhode mulig»-øreproppene nærmest er en pølse du trykker inn, er Icemat-proppene utstyrt med propper med tre lag som stikker ut.

Dette fungerer i grunn som trippel tetningsmasse, og sørger for at øreproppene har overraskende god støydempning. For de av oss som daglig går langs sterkt trafikkerte veier er dette en kjærkommen egenskap. Dempningen er ikke mye bedre enn det vi opplever med Sony Ericssons karakteristiske Walkman-propper, men betydelig nok.

Ulempen med disse er derimot at de er relativt stive, og etter mye bruk kan du fort føle at du blir litt sår i ørene.

Ubestemmelig lyd
Når det kommer til lydkvalitet så har vi litt problemer med disse øreproppene. Da vi først prøvde de, var vi svært skeptisk til lydkvaliteten. Denne opplevelse forbedret seg derimot betydelig etter hvert, og det er hevet over enhver tvil at disse øreproppene stiller i en helt annen klasse enn det som følger med for eksempel iPod.

I utgangspunktet har ikke proppene noen klare svakheter verken på diskant, mellomtone eller bass, men balansen mellom disse ser likevel ikke ut til å være helt god. Ofte blir det litt grumsete lyd, og proppene sliter særlig hvis lydnivået blir skrudd opp.

Mye for pengene
Men mer kan du ikke forvente for disse pluggene som du kan plukke opp på nettet for under 200 kroner. Hvis du vil ha bedre lyd til din mp3-spiller, men ikke vil svi av opp mot tusenlappen for virkelig gode øreplugger, da er dette definitivt et veldig godt alternativ.

Et alternativ kan være Koss’ «The Plug» som ligger enda lavere ned i pris, som mange er veldig fornøyd med, men som kanskje

Ørepluggene selges for øvrig i det som kalles en «headset»-utgave også. Her får du med en egen løs mikrofon som du kan feste til genseren, slik at du også kan benytte løsningen til for eksempel Skype eller mp3-spillere diktafonmulighet og mikrofoninngang.

Kvaliteten på denne er helt grei til å bruke til nettkommunikasjon, men det er selvsagt ingen studiokvalitet.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag