*Nettavisen* Nyheter.

Heltene som stoppet Manshaus kan bli Årets navn 2019 i Nettavisen

Kandidat 1:

Oslo 20190811. Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum samles til Eid på Thon hotel i Sandvika .Mohamed Rafiq tv. og Mohamed Iqbal er de store heltene . Rafiq overmattet gjerninspersonen mens Iqbal slo ham

STOPPET TERRORISTEN: Muhammad Rafiq, alias «bestefar», og Muhammad Iqbal Javed stoppet Philip Manshaus da han gikk skytende inn i moskeen i Bærum i august. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Javed (76) risikerte egne liv for å stoppe Philip Manshaus.

19.12.19 09:48

«Overfor ekstrem fare, utviste de to et stort heltemot, og stoppet en terrorhandling som fort kunne ha utviklet seg til noe langt større. Philip Manshaus drepte sin søster før han gikk til angrep i Al-Noor moskeen i Bærum i august.

Takket være Iqbal Javed og Rafiq, ble ingen drept der. I mars 2019 så vi hvordan det kunne ha gått, da en terrorist slo til mot Al-Noor moskeen i Christcurch på New Zealand og drepte 50 personer og såret ytterligere 50».

Det skriver Nettavisens jury om kandidat 1 til Årets navn 2019. Nå er det opp til leserne å avgjøre. Avstemning starter fredag denne uken, og avsluttes ved midnatt på julaften (natt til 1. juledag). Vinneren av Årets navn blir presentert nyttårsaften. De andre kandidatene er:

  • Kandidat 2: Sofie Bakkemyr
  • Kandidat 3: Klimastreikerne
  • Kandidat 4: Trygve Slagsvold Vedum


Tok tak i Manshaus

Da Philip Manshaus (21) gikk fullt bevæpnet inn i Al-Noor moskeen i Bærum 10. august 2019, var Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Javed (76) nettopp ferdig med bønnen, og skulle lese i Koranen i påvente av at ny bønn skulle starte.

Les også: Philip Manshaus erklæres strafferettslig tilregnelig

Klikk på bildet for å forstørre. Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus i rettssal 227 i Oslo tingrett, der han framstilles for forlenget varetekt mandag.

MANSHAUS: Philip Manshaus er siktet for drap på sin stesøster og for terrorangrep på  Al-Noor moskeen i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix (NTB scanpix)

De hørte skudd og stilte seg langs veggen inne i bønnerommet i moskeen, sammen med en tredje person. Der sto de da Manshaus kom skytende inn.

- Da terroristen kom inn, spilte de alle tre viktige roller for å stoppe ham, sier styremedlem Irfan Mushtaq i Al-Noor-moskeen i Bærum til Nettavisen. Selv hjalp han til å få endelig kontroll på Philip Manshaus før politiet kom.

Les også: Moskéangrepet: Irfan fikk spørsmål fra politiet, «Er du den mistenkte?»

Soldat og bryter

Terrorangrepet startet cirka klokka 16 den aktuelle dagen.

- Plutselig så vi en mann i uniform med flere våpen komme inn, fortalte Muhammad Iqbal Javed til Aftenposten i august.

– Jeg tok et hardt grep rundt overarmene hans, men han hadde en pistol i hendene som han skjøt med to ganger. Heldigvis bommet han, sa Muhammad Rafiq.

Klikk på bildet for å forstørre. Omvisning i Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum en uke etter angrepet som ble stoppet av moskeens medlemmer. Styremedlem Irfan Mushtaq der angriperen ble overmannet.

I MOSKEEN: Styremedlem Irfan Mushtaq i Al-Noor moskeen i Bærum en uke etter angrepet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

65-åringen har bakgrunn fra det pakistanske luftforsvaret og en fortid som bryter. Han tok tak i Manshaus og la ham i bakken. Tre ganger klarte Manshaus å komme seg løs fra grepet, slik at han måtte overmannes på nytt.

Preget av hjerneslag og svekket helse, hjalp Iqbal med å få kontroll på terroristen i halvtimen som gikk før politiet kom til stedet.

Les også: Lars Gule: – Manshaus' uttalelser gir pressen et dilemma

Mens Rafiq forsøkte å holde fast Manshaus, tok Iqbal Javed riflen som Manshaus hadde i høyre hånd. Samtidig skjøt Manshaus mot Iqbal Javed med en hagle han hadde i venstre hånd.

Gransker hendelsen

- Da jeg kom til stedet, så jeg Rafiq sitte oppå hoftepartiet til terroristen, inne i moskeen. Jeg løp inn og hjalp til slik at vi fikk bundet ham fast, sier styremedlem Mushtaq til Nettavisen.

Etter cirka en halv time kom politiet til stedet og fikk kontroll på Manshaus.

Politiet satte ned et eget granskingsutvalg etter terrorhendelsen. Det ledes av den danske terrorforskeren Anja Dalgaard-Nielsen, og skal levere sin rapport i mai 2020.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag