*Nettavisen* Nyheter.

Hemmelig Ap-notat på avveie

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Et internt notat viser at Ap er urolige over Høyres framgang. - Helt udramatisk, sier Ap.

17.01.12 22:40

Det fortrolige strateginotatet ble denne uken behandlet av sentralstyret i Arbeiderpartiet.

«Partiet Høyre har per i dag få svake punkter og et stort velgerpotensial. Det er nå en stor konkurranseflate mellom Arbeiderpartiet og Høyre om velgere», står det i notatet TV 2 har fått tilgang til.

Notatet, som er skrevet av partisekretær Raymond Johansen, viser ifølge tv-kanalen at Ap mener kampen i 2013 vil stå mot partiet Høyre.

- De representerer noe nytt
Aps partistrateger har brukt mye penger på meningsmålinger som viser at velgernes tillit til Høyre stiger både når det gjelder skole, eldre og helsepolitikk.

Det kommer fram i notatet at trusselen, slik Ap ser det, er at Høyres lykkes med å fremstå som lik Arbeiderpartiet i politikken, men samtidig representerer noe nytt.

I notatet står det også at mange velgere ikke ønsker en regjering der Fremskrittspartiet inngår.

Vurderer avstand fra SV og Sp
Det slås dessuten fast at «det er flere som lar seg begeistre over en ren Arbeiderparti-regjering enn fortsatt rødgrønn regjering», og at de må bestemme seg for om de er bedre tjent med å føre en egen valgkamp uavhengig av SV og Sp.

Ap: - Helt udramatisk
Aps partisekretær sier til Nettavisen sent tirsdag kveld at han tar det til etterretning at det interne notatet har lekket ut til media.

- Men det er helt udramatisk, sier Raymond Johansen.

Johansen sier det er feil at de mener Høyre er hovedmotstanderen foran stortingsvalget i 2013.

- Det er helt feiltolket at Høyre er hovedmotstanderen. Det vi skriver litt om er den konkurranseflaten vi har mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Både Høyre og Fremskrittspartiet er våre hovedmotstandere. Høyre-partiene ønsker et annet samfunn enn vi gjør, så derfor er de våre motstandere, sier han, og fortsetter:

- Det er partier som også må finne sammen om det skal bli et regjeringsskifte, og da må de også finne fram til en felles politikk. Det har vi ikke sett ennå, sier Johansen.

- Vi analyserer andre
Han mener det er viktig at Ap starter tidlig med å planlegge neste valgkamp.

- Vi jobber med å gjøre grundige analyser, og begynner så smått å forberede valgkampen i 2013. Vi har 56.000 medlemmer, og vi har 10.000 nye medlemmer som er ivrige etter å ta fatt, så vi prøver å gjøre et grundig arbeid i den sammenhengen, forteller Johansen.

Partisekretæren påpeker at det viktige er å få fram Aps styrker og hvordan de skal vinne valget, og at det er hans fokus.

- Vi analyserer også andre partier, det gjør vi selvfølgelig. Det er en del av konkurransen, sier Johansen til Nettavisen.

- Det vi har gjort
- Men du skriver også at dere må bestemme dere for om Ap er bedre tjent med å føre en egen valgkamp uavhengig av SV og Sp?

- Vi har nå hatt fire valgkamper sammen med de rødgrønne. Da har vi både hatt en felles regjeringsplattform, og vi fokuserer på våre egne partier. Så det er egentlig en videreføring av det vi har gjort de siste valgene, sier Johansen.

I notatet skriver Johansen at det er en fare for at Ap ikke framstår som framtidsrettet, og at det er en risiko for at de mister velgere dersom det fester seg et inntrykk av løftebrudd på viktige områder. Han skriver også at en trussel er at Ap gjør et godt valg, men at de rødgrønne partiene ikke lykkes i å mobilisere tilstrekkelig samlet - og at flertallet ryker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.