Gå til sidens hovedinnhold

- Hemmelig bok navngir norske KGB-agenter

Skal ha blitt stoppet av Arbeiderpartiet.

For ti år siden, i 2001 ble det avslørt at en bok som inneholdt opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet skulle komme ut innen ett års tid, skriver Dagbladet i sin papirutgave søndag.

Boka var skrevet av den russiske KGB avhopperen Vasiij Mitrokhin og den britiske historikeren Christopher Andrew, men den ble aldri utgitt.

Handlet om spionspillet
- Boka ble skrevet ferdig. Han hadde fri tilgang til Mitrokhin-arkivet. Det handlet om spionspillet i det høye nord, forteller en kilde som kjenner deler av innholdet av boken som aldri har kommet til butikkhyllene, til Dagbladet.

Klarsignal til utgivelse
Andrew skal ha fått klarsignal til å gi ut boka fra britisk etterretning, men de hadde forpliktelser overfor sine Nato-allierte. Materialet skal ha blitt sendt til norske myndigheter, og dermed skal boka ha blitt stoppet.

- I boka kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsiden. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boka, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk, forteller kilden.

Det var Thorvald Stoltenberg som skal ha blitt satt til å stoppe boka. Til Dagbladet sier han gjennom Statsministerens kontor at han aldri har hørt noe om denne boka, eller navnene på forfatterne.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken