Gå til sidens hovedinnhold

- Hemmelig bok navngir norske KGB-agenter

Skal ha blitt stoppet av Arbeiderpartiet.

For ti år siden, i 2001 ble det avslørt at en bok som inneholdt opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet skulle komme ut innen ett års tid, skriver Dagbladet i sin papirutgave søndag.

Boka var skrevet av den russiske KGB avhopperen Vasiij Mitrokhin og den britiske historikeren Christopher Andrew, men den ble aldri utgitt.

Handlet om spionspillet
- Boka ble skrevet ferdig. Han hadde fri tilgang til Mitrokhin-arkivet. Det handlet om spionspillet i det høye nord, forteller en kilde som kjenner deler av innholdet av boken som aldri har kommet til butikkhyllene, til Dagbladet.

Klarsignal til utgivelse
Andrew skal ha fått klarsignal til å gi ut boka fra britisk etterretning, men de hadde forpliktelser overfor sine Nato-allierte. Materialet skal ha blitt sendt til norske myndigheter, og dermed skal boka ha blitt stoppet.

- I boka kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsiden. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boka, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk, forteller kilden.

Det var Thorvald Stoltenberg som skal ha blitt satt til å stoppe boka. Til Dagbladet sier han gjennom Statsministerens kontor at han aldri har hørt noe om denne boka, eller navnene på forfatterne.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken