RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Satellittbilde av det iranske militæranlegget Parchin. Det er blitt påstått at Iran bedriver med utvikling av kjernevåpen i Parchin-anlegget.
Satellittbilde av det iranske militæranlegget Parchin. Det er blitt påstått at Iran bedriver med utvikling av kjernevåpen i Parchin-anlegget. Foto: Handout (Reuters)

Hemmelig dokument: - Iran får inspisere eget militæranlegg

Sist oppdatert:
- En av de største snubletrådene i den internasjonale atomavtalen, sier norsk atomforsker.

Iran vil få lov til å anvende sine egne inspektører til å inspisere militæranlegget Parchin, som angivelig er blitt brukt til å utvikle kjernevåpen. Det kommer fram i en hemmelig avtale mellom Iran og FN, ifølge et dokument nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

- En snubletråd
Det er vanligvis FNs internasjonale atomenergibyrå, IAEA, som utfører slike inspeksjoner.

FFI-forsker Halvor Kippe

- En slik løsning er svært uvanlig, og ville aldri funnet sted i inspeksjoner av faktiske atomanlegg. Uten at denne lekkasjen sier noe om det, så kunne partene valgt å involvere en nøytral tredjepart som både IAEA og Iran stoler på, som ville kunne bevitne at prøvetakingen finner sted slik som avtalt, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Halvor Kippe, til Nettavisen.

- Etter mitt syn er dette en av de største snubletrådene i avtalen mellom Iran og stormaktene, sier Kippe.

Iran har inngått en avtale med seks stormakter om å gi internasjonalt innsyn i det iranske programmet. I bytte blir økonomiske sanksjoner mot Iran opphevet.

Bilateral avtale
Inspeksjonen av Parchin-anlegget er en egen avtale som er utarbeidet mellom IAEA og Iran.

USA og stormaktene har ikke tatt del i forhandlingene til Parchin-avtalen, men har blitt informert av FN om innholdet, og videre gitt sitt samtykke til at avtalen blir en del av en større avtalepakke, ifølge AP.

USAs president Barack Obama har tidligere beskrevet avtalen mellom IAEA og Iran som en rutinepreget teknisk enighet rundt inspeksjonen av Parchin-anlegget.

- Et militært forskningssenter
Atomforsker Kippe sier det er vanlig at IAEA og stater som inspiseres av IAEA, har bilaterale avtaler som er graderte.

Han legger til at Iran har stått svært hardt på sin motstand mot at IAEAs inspektører skal få inspisere denne bygningen, som de sier er et sensitivt militært anlegg uten kjernefysisk relevans.

- Det som er spesielt med Parchin, er at det aldri har vært innrapportert som et fredelig atomanlegg. Det er et stort, militært forskningssenter. Men etterretningskilder har siden 2003 hevdet at Iran skal ha forsket på utløsermekanismer for kjernevåpen der, noe Iran har kategorisk benektet, sier Kippe.

Fakta: Fakta om atomavtalen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* I bytte mot innsyn skal økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

* Teksten skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men det ventes å bli en formalitet da samtlige fem permanente medlemmer av rådet har deltatt i forhandlingene med Iran.

* Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

* FNs sanksjoner gjenopprettes innen 65 dager om Iran bryter sin del av avtalen.

* FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

* Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år. (©NTB)

- Styrket mistanke
- De angivelige utløsermekanismene skal ha involvert små mengder med uran. Det betyr at IAEA kanskje kan finne små uranpartikler gjennom analyser av miljøprøver tatt inne i den aktuelle bygningen, selv om disse forsøkene skal ha opphørt for minst tolv år siden. Analyser av satellittbilder de senere årene har indikert at Iran har forsøkt å rense opp i hvert fall utsiden av denne bygningen og omgivelsene rundt, noe som bare har styrket den nevnte mistanken, sier Kippe.

- Blitt en hemsko
Kippe påpeker at ingen land vil finne seg i å slippe utenlandske inspektører inn i hvilket som helst militært anlegg. Dermed har Parchin-anlegget blitt en hemsko for IAEAs mulighet til å erklære undersøkelsene av angivelig kjernevåpenforskning i Iran for avsluttet.

- IAEA har inspisert Parchin tidligere, men da i andre deler av det store anlegget. De fant ingenting av interesse, sier Kippe.

- Den avtalen det nå rapporteres om, dersom det stemmer, tyder på at IAEA i så fall har inngått et betydelig kompromiss. Skal de se seg tilfreds med undersøkelsene i Parchin, så må IAEA få bestemme hva slags prøver som skal tas og ikke minst hvor i bygningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere