Hemmelig dokument: FN vil legalisere all narkotika

Virgin-gründeren Richard Branson har lekket informasjon fra et hemmelig FN-notat.

Virgin-gründeren Richard Branson har lekket informasjon fra et hemmelig FN-notat. Foto: Joe Castro (EPA)

Britisk milliardær har angivelig lekket saftige detaljer fra et hemmelig FN-dokument.

19.10.15 23:10

FN kan være i ferd med å be alle verdens regjeringer om å avslutte den såkalte krigen mot narkotika, samt avkriminalisere bruken og besittelse av alle former for narkotiske stoffer.

Det hevder i hvert fall den britiske milliardæren og Virgin-gründeren Richard Branson. Branson skriver på nettstedet til Virgin at han har tilgang på et dokument fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som viser en dramatisk endring i FNs ståsted på narkotikapolitikk.

- Unødvendig og skadelig
Han hevder FN-uttalelsen, som foreløpig ikke er offentliggjort, ble sendt til ham selv og noen få medier med sperrefrist. Men Branson sier han valgte å lekke detaljene i frykt for at FN «vil bøye seg for press», skriver The Independent.

(Saken fortsetter under.)


- Det er spennende at UNODC har utvetydig fastslått at kriminalisering er unødvendig, skadelig og uforholdsmessig, skriver Branson.

Dokumentet skulle etter planen bli kunngjort under en konferanse i Malaysia på søndag, men kunngjøringen ble utsatt, ifølge Branson.

- Idet jeg skriver dette får jeg høre om minst én regjering som legger en umåtelig mengde press på UNODC, skriver Branson.

- Har gjort altfor mye skade
- La oss håpe UNODC, en global organisasjon som er en del av FN og som skal gjøre det rette for verdens befolkning, ikke gjør en snuoperasjon i siste liten og bøyer seg for press ved ikke å gå videre med en så viktig handling. Krigen mot narkotika har gjort altfor mye skade på altfor mange folk allerede, skriver han.

Branson sier til Bloomberg at narkotikamisbruk må behandles som et helseproblem, og ikke som en forbrytelse.

Richard Branson la ut FN-dokumentet på sin egen blogg mandag. Foto: Faksimile

- Ikke en formell uttalelse
UNDOC har svart med å frigjøre en uttalelse om dokumentet som har versert i media.

- Notatet om avkriminalisering som er nevnt i mange medierapporter i dag, som er ment for spredning og diskusjon på en konferanse i Kuala Lumpur, er verken et endelig eller formelt dokument fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet, og må ikke bli misforstått som en uttalelse om UNDOCs politikk, lyder uttalelsen.

- Har ikke vært press
UNODC skriver videre i uttalelsen at dokumentet er fortsatt under behandling, og beklager at det har oppstått en misforståelse rundt hensikten bak dokumentet.

- UNODC avviser ettertrykkelig at det har vært press mot UNODC om å trekke tilbake dokumentet. Men, det er ikke mulig å trekke tilbake noe som ennå ikke foreligger, fortsetter UNODC i uttalelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.