Gå til sidens hovedinnhold

Hemmelig etterretningsarkiv i Oslo granskes

Oslo (NTB): Stortingets kontrollorgan kom denne uka på uanmeldt inspeksjon for å undersøke lovligheten av et militært etterretningsarkiv i Oslo.

I det såkalte fagarkivet, som befinner seg i Forsvarets lokaler i Havnelageret i Oslo sentrum, ligger det informasjon om etterretningstjenestens kilder, men også deres familier, sier frilansjournalist Kjetil Stormark til NRK og Dagbladet torsdag.

- Det de har gjort i en del sammenhenger, er at de også har gått så langt som å kartlegge sensitive personopplysninger om ikke bare kildene, men også ektefeller og barn, sykdomshistorikk og velferd. Dette er ting man vil kunne mene de ikke har lov til å gjøre, sier han.

- Vi har hatt informasjon om at vi bør se på dette arkivet fra før sommeren, og vi har fått ytterligere informasjon i august. Vi diskuterte dette på utvalgets møte 20. august, og da bestemte vi at vi skulle foreta en uanmeldt inspeksjon, sier Eldbjørg Løwer, leder av EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste.

Etterretningstjenesten har ikke lov til å overvåke eller innhente informasjon om nordmenn på norsk territorium. Etterretningssjef Kjell Grandhagen skriver i en epost at deres egne undersøkelser så langt ikke har avdekket ulovligheter med arkivet i Havnelageret. (©NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her