RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelig kongeferie

Sist oppdatert:
Kong Harald og dronning Sonja blir til sammen 140 år - og feirer med familien i hemmelig øyparadis. Men når de kommer hjem blir det folkefest.

(SIDE2): Ingen i kongefamilien er igjen i Norge når dronning Sonja og kong Harald feirer sine 70-årsdager i øyparadiset Karibia.

I forrige uke reiste både prinsesse Märtha og kronprins Haakon med sine familier via London til Karibia. 70-årsfeiringen for kongen og dronningen blir dermed med begge barna, deres ektefeller og alle barnebarna.

Lukus og palmesus
Fra Londons Heatrow-flyplass har de kongelige hatt mange mulige destinasjoner for sin private ferie, men kronprinsessens flyskrekk tatt i betraktning, er det trolig at de har valgt en av de større øyene for å unngå å reise med småfly.

Særlig Barbados, St. Martin, Bahamas og Cayman-øyene er hete tips. Alle disse øyene har en rekke luksushoteller med store og private strandområder der kongefamilien kan få være i fred.

- Privat feiring
Slottet vil ikke si noe om bursdagsfeiringen i Karibia, så nøyaktig hvor kongefamilien feirer er foreløpig en godt bevart hemmelighet.

- Det er en privat feiring, derfor kommer vi heller ikke til å si noe om feiringen eller reisen, sier informasjonsmedarbeider Sven Gj. Gjeruldsen ved slottet.

Han vil verken svare på hvor de har reist, når de kommer hjem eller hva som står på programmet under ferieturen.

Folkefest i Oslo
- Det eneste vi går ut med, er at kongen er tilbake i landet 25. januar, sier Gjeruldsen.

Han sier også at kongefamilien ønsker å få feriere i fred, og at de ber om å bli respektert på dette ønsket.

Men det blir mulighet for folket å hylle kongen på 70-årsdagen. På selve dagen, 21. februar, blir jubileet markert med en gudstjeneste i Trefoldighetskirken i Oslo.

Deretter blir det et folkearrangement i Slottsparken, mens fødselsdagen avrundes med middag på Akershus slott. Men festen varer i flere dager - og en en rekke nordiske statsoverhoder og øvrige gjester fra de europeiske kongehusene gjester Oslo.

Lørdag 24. februar blir det storslått ball på slottet.

Sommerfest på Mågerø?
Om det blir noen fest for dronningen, som fyller år 4. juli, er uklart. Dronningen pleier å ha en privat bursdagsfest for sine nærmeste venner på kongefamiliens sommersted på Mågerø utenfor Tønsberg i Vestfold.

Det er svært sjelden at hele kongefamilien er på reise til utlandet sammen. Selv ikke på ferieturer i Norge er det vanlig at både kongen, dronningen, deres to barn og fem barnebarn reiser sammen.

Ettersom både kongen og kronprinsen er ute av landet, er det regjeringen som er stedfortredende monark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere