RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelig norsk UD-rapport: - IS smugler olje til Tyrkia


IS tjener svimlende 500 millioner dollar i året på oljevirksomheten, noe som utgjør 4,3 milliarder kroner (illustrasjonsbilde).
IS tjener svimlende 500 millioner dollar i året på oljevirksomheten, noe som utgjør 4,3 milliarder kroner (illustrasjonsbilde). (REUTERS)
Sist oppdatert:
Hevder IS-oljen havner i et Nato-land.

Den russiske presidenten Vladimir Putin gikk hardt ut i forrige måned og anklagde Tyrkia for å være delaktig i smuglervirksomheten til Den islamske stat (IS), noe tyrkiske myndigheter har benektet på det sterkeste.

Putin frigjorde blant annet satellittbilder som tilsynelatende viste IS’ oljetankbiler krysse grensen over til Tyrkia.

En hemmelig norsk rapport fra Utenriksdepartementet, som ble utarbeidet av konsulentselskapet Rystad Energy for UD i juli måned, konkluderer med at store mengder IS-olje har havnet i Nato-landet Tyrkia, skriver Klassekampen.

«… oljen som ISIL selger på det svarte markedet» for det meste går «via tankbiler gjennom smuglerruter over den tyrkiske grensa», skriver avisen.

«Eksporten av olje baserer seg på et veletablert svart marked for eksport via Tyrkia», lyder rapporten.

Olje er desidert den viktigste inntektskilden til terrorgruppen. FNs sikkerhetsråd er torsdag samlet for nettopp å drøfte hvordan omverden kan stanse pengestrømmen ved å strupe denne viktige inntektskilden.

Dette er første gang at finansministrene til de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet samles ved ett bord.

Ifølge Bloomberg, tjener IS svimlende 500 millioner dollar i året på oljevirksomheten, noe som utgjør 4,3 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere