*Nettavisen* Nyheter.

Hemmelig plan for å gjeninnføre revejakta

Foto: Chris Radburn (EPA)

Konservative krefter jobber i skjul for å gjøre revejakt med hund lovlig igjen.

23.08.09 19:26

En plan for hvordan det kan være mulig å gjeninnføre jakt med hund på rev, hjort og andre dyr i England og Wales er blitt utarbeidet med støtte fra medlemmer av the Conservative Party.

Detaljer om den lysskye virksomheten lakk ut i britisk presse denne helgen. Blant annet er det kjent at partiet ønsker å etablere et eget myndighetsorgan, the Hunt Regulatory Authority (HRA), som kan overvåke hvorledes jaktlagene opererer, dersom det åpnes for revejakt igjen. Dette hovedsakelig for å imøtekomme klager på en måte som viser at de blir tatt på alvor.

Oppskrift
Planene ble utarbeidet av advokater og organisasjonen Countryside Alliance, og har støtte fra innflytelsesrike partimedlemmer fra partiet Tory, som William Hague og Edward Garnier, sistnevnte en sentral person i justisdepartementet.

Dokumentene som er utarbeidet kan fungere som en oppskrift for hvordan jakt med hunder på den britiske landsbygda kan avkriminaliseres. Denne jaktformen ble forbudt i England og Wales i 2005 etter en langvarig debatt og heftig kritikk fra inn- og utland.

Nyheten om arbeidet som foregår i kulissene forventes å vekke til live sterke følelser blant dyrevernere og andre pådrivere mot denne jaktformen.

Selve jaktprosessen er ofte langtrukken og består i at et stort kobbel av spesialtrente hunder sporer opp reven, jager den i hi, og deretter tvinger den opp til en bestemt utgang der jaktlaget, som følger etter til hest, står klare med skytevåpnene sine. Ofte nok ender jakta med at oppjagede hunder river revene i hjel.

Vil unngå status quo fra 90-tallet
Brian Fanshawe drev tidligere med oppdrett av hunder til revejakt, og har vært en av pådriverne for prosjektet. Han bekrefter overfor the Independent at toryer med lang fartstid i partiet støtter det utarbeida forslaget:

- I møte med politikerne var alle enige i at dette (forbudet mot revejakt, red.anm.) er en svært dårlig forfattet lov, men vi har aldri ønsket å søke en opphevelse på det grunnlaget. Da ville vi fått en status quo-situasjon fra 80- og 90-tallet. Vi vil ikke bli opplevd som arrogante, og bli anklaget for å ikke ta hensyn til klagene.

Dyrevernsgruppa The League Against Cruel Sports har allerede engasjert seg i saken, og vil strupe forsøket på å heise en ny debatt om jaktformen.

- Vi skal ut å snakke med folk og opplyse om lokalpolitikernes standpunkt i saken før valget. 56 prosent av velgerne sier de vil stemme annerledes dersom deres parti går inn for en eventuell opphevelse av loven, sier en talsperson for gruppa til avisa.

Pågår fortsatt jakt
Nylig utførte undersøkelser viser at motstanden mot revejakt er overveldende hos det britiske folk, inkludert på landet. Det blir imidlertid tilbakevist av revejaktforkjemperen Otis Ferry (sønnen til Bryan Ferry, vokalist og frontfigur i bandet Roxy Music, red.anm.):

- Fok i de fleste bygdene i landet støtter kravet om revurdering av loven. Jakta pågår fortsatt mange steder, sier Ferry til Independent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag