Hemmelig rapport avslører jordskjelv-juks

Foto: REUTERS TV (Reuters)

Japan skjelver, men skal ha blitt advart.

16.03.11 15:43

Det er et oppsiktsvekkende Wikileaks-notat som nå er frigitt.

Den internasjonale Atomenergikommisjonen (IAEI) sendte allerede i 2008 en skarp advarsel til regjeringen i Japan og meldte om massive problemer med sikkerheten ved atomkraftverkene - og at de ikke ville tåle et så kraftig jordskjelv som rystet landet fredag, skriver Spiegel Online.

Den japanske regjeringen svarte på advarselen med å bygge ett beredskapssenter i Fukushima-kraftverket, men det var bare designet på å tåle jordskjelv av styrke opp til 7,0 på Richters skala. Fredagens skjelv målte 9,0.

Bekymret for alle kraftanleggene
Dokumentet det vises til skal være en intern, amerikansk rapport, som er svært detaljert. I paragraf seks heter det at atomeksperter er sterkt bekymret for om Japans 50 atomkraftanlegg er tilstrekkelig sikret.

«Han forklarte at sikkerhetsveiledningene for seismisk sikkerhet bare har blitt revidert tre ganger i løpet av de siste 35 årene og at IAEA nå vil etterprøve dem», heter det i dokumentet om tjenestemannens advarsler.

Motsatte seg kjennelse
WikiLeaks-notatet avdekker også at den japanske regjeringen motsatte seg en rettskjennelse om å stenge et atomkraftverk i Vest-Japan. Kjennelsen kom etter bekymringsmeldinger om at kraftverket ikke ville tåle et jordskjelv av styrke på over 6,5.

En ikke navngitt representant for IAEA presenterte innholdet i et møte i G8 Nuclear Safety and Security Group (NSSG) 3. og 4. desember 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.