*Nettavisen* Nyheter.

Hemmelig tjeneste kritiserer departementet

Oslo (NTB): En av landets tre hemmelige tjenester, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), kritiserer Justisdepartementet for at flertallet i regjeringens kriseråd ikke var sikkerhetsklarert 22. juli i fjor.

Da regjeringens kriseråd ble samlet etter terroraksjonene 22. juli i fjor, kunne det ikke diskutere viktige saker i plenum fordi flertallet ikke var sikkerhetsklarert. Årsaken var at flere toppbyråkrater som deltok på møtet vanligvis ikke inngår i kriserådet. Men kravet om klarering kunne vært opphevet med et pennestrøk, skriver Dagens Næringsliv.

NSM kommer med skarp kritikk av departementet i et ferskt høringssvar. Etaten hevder at den i en årrekke har advart mot Justisdepartementets manglende evne til å erkjenne risiko og klargjøre ansvar, etablere mål og treffe beslutninger.

NSM påpeker at man i en krisesituasjon må regne med å måtte dele gradert informasjon med personer som ikke er sikkerhetsklarerte og fastslår at man kan gjennomføre en såkalt nødautorisasjon.

«Denne lærdommen illustrerer behovet for å la beredskapsplanene og ikke bare den daglige drift i normalsituasjon i større grad danne utgangspunktet for all sikkerhetsplanlegging», heter det i høringssvaret.

Verken Justisdepartementet eller Forsvarsdepartementet påtar seg imidlertid ansvaret for at samtlige deltakere i kriserådet ikke ble sikkerhetsklarert. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag