Som første norske medium publiserer NRK i dag referater fra det som skal være samtlige avhør gjennomført av Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker i forbindelse med spørsmålet om Arne Treholts 27 år gamle spionsak skal gjenopptas, det fremkommer av NRKs nettsider.

Uenige om video-opptak
I avhørsreferatene kommer det blant annet frem at spanerne som døgnovervåket Treholt med både lyd og bilde, synes det var svært tøft å komme så tett på Treholt-familien. Samtidig er de uenige om det ble gjort video-opptak.

Som en del av det omfattende materialet som når er gjort kjent, viser NRK blant annet et bilde fra overvåkningspolitiets dekkleilighet i etasjen over Treholts leilighet i Oscarsgate i Oslo. Bildet viser spanernes overvåkningsutstyr, deriblant kamera og tv-skjermer, hodetelefoner samt flere håndskrevne logger skrevet av spanerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjenopptakelse avgjøres torsdag
Gjenopptakelseskommisjonen vil torsdag holde et ekstraordinært møte samt pressekonferanse klokken 13.30, for å treffe en avgjørelse om Treholt-saken skal gjenåpnes, det opplyser Gjenoppdagelseskommisjonen i en pressemelding.

Arne Treholt selv visste selv ingenting om at dette skulle avgjøres før han tilfeldigvis leste det på Aftenpostens nettsider onsdag, det skriver Aftenposten.

Offentliggjorde hemmelige dokumenter
Tirsdag ble de tidligere strent hemmeligholdte sidene 73-77 av Treholt-dommen også offentliggjort. Sidene omhandler opplysninger som Politiets overvåkingstjeneste fikk fra andre etterretningstjenster, og som dannet grunnlaget for jakten på den hemmelige spionen i det norske embetsverket. Politiet fikk blant annet informasjon om at personen var tidligere journalist, noe som stemte med Arne Treholt som tidligere hadde jobbet i Arbeiderbladet. Ifølge hemmelig informasjon hentet fra innsiden av KGB skulle Oslo-agenten være så god at KGBs Oslo-kontor ikke trengte å anstrenge seg mer for å finne andre kilder.

Se dokumentene og les hele saken her:
Her er de hemmelige Treholt-dokumentene