Hemmeligheter rundt Treholt-saken avsløres

Foto: Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Lydbåndene fra den lukkede delen av rettssaken mot spiondømte Arne Treholt er avgradert, og opptakene vil bli frigjort.

27.01.14 15:37

Oslo (NTB): Avgraderingen skjer etter at Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste har lyttet seg gjennom flere hundre timer med opptak fra den lukkede delen av straffesaken mot Treholt i 1985.

Konklusjonen er at graderingen oppheves.

- Dette betyr at alt fra den hemmelige delen av Treholt-saken som var knyttet til vårt forhold til fremmede makter, nå kommer til å bli frigjort. Det er et unntak for to vitner der dørene ble lukket av hensyn til privatlivets fred. Her er spørsmålet om innsyn ennå ikke avklart, sier statsadvokat Lasse Qvigstad til NTB.

Tre firedeler
Det er de siste tre firedelene av de totalt 263 kassettene med til sammen 175 timers lyd fra rettssaken som nå blir frigjort.

I fjor sommer fikk norsk presse innsyn i lydbåndene fra den åpne delen av rettssaken mot Treholt.

Disse lydbåndene ble frigitt etter krav fra NRK, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og 15 norske redaksjoner.

Frigivelsen av de første lydbåndene skjedde etter at Høyesterett ga mediene medhold i at kravet om innsyn måtte vurderes i lys av artikkel 10 om ytringsfrihet i Den europeiske menneskerettighetserklæringen.

Neppe skandaler
Statsadvokat Qvigstad sier at påtalemyndigheten er tilfreds med sakens utgang.

- Jeg tror ikke det finnes noen skandaler eller nyheter i dette materialet. Men det er viktig å huske at det som ble hemmelig den gang, nå måtte vurderes opp mot dagens situasjon. Derfor var det nødvendig å gå veien om Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste som er de kompetente myndighetene til å vurdere det graderte materialet fra rettssaken, sier han.

Statsadvokaten har nå bedt Borgarting lagmannsrett om å oppheve taushetspålegget som ble fattet ut fra daværende domstolslov i 1985.

- Dette er å regne som en formalitet. Men det må besluttes før det blir endelig, sier statsadvokaten til NTB.

Benådet
Arne Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han i 1985 ble pågrepet og dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Hans forsøk på å få saken gjenopptatt, er to ganger blitt avvist.

Treholt ble benådet og løslatt i 1992 av helsemessige grunner, etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.