Se videointervju med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum her:

STORTINGET (Nettavisen): Høstens stortingsvalg er kun drøye tre måneder unna.

En av dem som gleder seg til det, er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som til helgen samler troppene til partiets landsmøte.

Les også: Vedum lover å ikke røre denne avgiften

Nettavisen møtte en munter partileder tidligere denne uken.

- Hvis Sp kommer i regjering til høsten. Hvilke områder er det viktig for dere å ha ansvar for?

- Til syvende og sist er det helheten. I dag har jeg lest en rapport om internasjonale kriminelle nettverk og politi og hvor viktig det er at vi klarer å få på plass en gjengenhet i politiet, at vi slår ned på kriminalitet fra dag én, styrker det lokale politiet; både det tradisjonelle lensmannskontoret, men også politipostene sånn som i Oslo og beredskapspolitikken i det hele tatt, svarer Vedum i videointervjuet over.

Han erkjenner at for noen er makten forbundet med den sorte statsråd-bilen attraktiv.

- Noen går og drømmer om å bli statsråd

- Men akkurat hvem som skal ha statsrådposter tror jeg vi skal være litt forsiktige med å fordele. Det er sikkert noen som går og drømmer om det, men det viktigste er hva vi vil gjøre.

- Krim, beredskap, hvordan utvikle hele Norge og så må vi ha en skatte- og avgiftspolitikk som ikke rammer vanlige folk, som vi for eksempel økningene vi har sett de siste årene med elavgiften eller drivstoffer, eller kutt i pendlerfradraget, hyretillegg, hvordan drosjesjåførene har fått det tøffere …

Det er saker han gjerne snakker om.

Finans og justis?

- Det er så mange ting, vet du, så jeg kan ikke bare si én post. Det ville blitt helt feil.

- Men her lukter det litt finans og justis?

- Jeg merket det på svarene at det gjorde det, da men … ler Vedum.

- Men nå tenker jeg mer på sakene. Mange her på Stortinget blir opptatt av de ulike postene, men i hverdagen til for eksempel drosjesjåføren, er det viktigere at vi gjør noe, enn hvem som sitter bekler rollen.

Foreslås som statsminister: - Ønsker å presse meg litt

- Tre fylkeslag vil ha deg som statsminister. Hva er din kommentar til det?

- Jeg tror det er en utålmodighet hos mange egentlig om å bytte ut Erna Solberg og «Siv Jensen-æraen»/ «Sylvi Listhaug-æraen», som har hatt en veldig tro på sentralisering og stordrift og økte avgifter for vanlige folk, så det handler om politikk og så ønsker man å presse meg litt. Det er sånn man har det i et parti.

Les også: Fylkeslag krever Vedum som statsministerkandidat

- Har du lyst til å bli statsminister?

- Jeg har lyst til å gjøre en forskjell for folk, jeg, og være en god tillitsmann – og da er det viktigste hvordan vi kan utvikle hele Norge, ha tjenester nær folk, og sørge for at vi har en avgifts- og skattepolitikk som gjør at folk med vanlige og normale inntekter opplever at skatte- og avgiftstrykket blir mindre.

- Med nasjonalt eierskap, naturligvis, ler Vedum.

- Hva er din drømmeregjering, Vedum?

- Vi ønsker en regjering med Sp og Ap. Vi tror at med det er det mulig å ha en næringspolitikk der vi utvikler hele Norge, der det ikke blir for mye byråkrati, der vi kan få redusert avgiftene og sikre nasjonalt eierskap til naturressurser.

- Har du tro på at dere kan få flertall?

- Jeg tror vi får gå til valg, jeg, så er folk suverene. Jeg tror det er skummelt å begynne og fordele posisjoner og poster. Hvert parti får si sitt da, og så velger folk.

Ikke absolutt krav å stenge SV ute

- Så vet vi at Støre ønsker å ha med SV på laget, noe SV vil. Hva vil du si til det?

- Vi ønsker en Sp-Ap-basert-regjering. Vi mener det er det beste. Så får Støre argumentere for det han mener er best, så får jeg argumentere for det jeg mener er best.

- Betyr det at valgresultatet vil avgjøre om det kan bli aktuelt å ta inn SV?

- Vi ønsker en Sp-Ap-basert regjering. Det er det vi ønsker, og vi har vært tydelige på det helt fra 2016, ut fra hvordan vi ønsker å bruke naturressursene, syn på avgiftspolitikk, stabilitet når det gjelder innvandringspolitikken … så for å utvikle alle deler av Norge vi er så glad i, tror vi det er best med en Sp-Ap-basert regjering.

Les også: Kan bli straffet for å snakke norsk på jobb: – Helt håpløst

- Betyr det også at det er absolutt krav fra deg?

- Poenget er at jeg tror folk hører hva jeg sier; at jeg ønsker en regjering bestående av Senterpartiet og Ap og så får folk gi uttrykk i valg hva de ønsker.

- Ønsker selvfølgelig ikke noe formelt MDG-samarbeid

- Hvordan ser du på det å skulle samarbeide med MDG til høsten?

- MDG ønsker høyere avgifter og å verne mer i stedet for å bruke mer. Vi er uenige med MDG i svært mange spørsmål, det må vi ha respekt for, så det er selvfølgelig ikke naturlig med noe formelt samarbeid med dem.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk torsdag 3. juni

- Hva med Rødt?

- Der har vi også vært tydelige. Det handler om grunnpilaren til Rødt; de er imot privat eiendomsrett som vi mener er en viktig del av et samfunn. Derfor ønsker vi en Sp-Ap-basert regjering.

Les også: Senterpartiet og Høyre går på en smell: - Tilbakegangen virker dramatisk

- Men hvis Ap og Sp ikke får flertall?

- Det er slik at vi ønsker å bytte ut Erna. Heldigvis er det ikke slik i Norge at man trenger å samarbeide med bestemte partier. I ulike saker kan vi finne ulike løsninger, sier Vedum og nevner at Sp tok initiativet til det nasjonale forliket om innvandring i 2015.

- Det sikret et bredt forlik, så i en del store spørsmål, mener jeg det er naturlig at vi kan samarbeide bredt.

- Norge er mer enn Oslo sentrum

- Sp har falt litt på målingene i det siste. Hva tenker du om fremtiden?

- At vi har et veldig sterkt lag inn mot dette valget, vi har hatt medlemsvekst de siste syv årene og gått frem de tre siste valgene, så jeg tror vi kan gjøre et godt valg, men det er folket som avgjør.

- Mange sier vi må ha en politikk der vi utvikler hele landet og at Norge er mer enn Oslo sentrum.

Se også dette videointervjuet med Vedum: