*Nettavisen* Nyheter.

Hemsedal-frikjente vurderer søksmål etter å ha blitt navngitt i sosiale medier

Tre menn er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for gjengvoldtekt av Andrea Voldum i mars 2014.  Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

De tre mennene i Hemsedal-saken ble frikjent i retten, men henges ut i sosiale medier. Nå vurderer to av dem å gå til søksmål.

04.08.16 19:53

Frifinnelsen av de tre mennene som var tiltalt for å ha voldtatt 21 år gamle Andrea Voldum i mars 2014 har vekket sinne hos mange i sosiale medier det siste døgnet.

I et Facebook-innlegg fra tirsdag skriver Andrea:

«For at andre ikke skal oppleve det marerittet og den torturbehandlingen jeg ble utsatt for av disse, velger jeg å gå ut med navn».

Deretter navngir hun de tre som var tiltalt. Innlegget har i etterkant spredt seg og mange har fått kjennskap til navnene. I innleggene som har blitt delt videre av andre brukere er det tydelig at mange deler Andreas frustrasjon over dommen. Hatmeldingene i sosiale medier har vært mange.

Les Nettavisens intervju med Andrea: Tre menn frifunnet for gjengvoldtekt av Andrea (21): - Man sitter igjen med følelsen av å ikke bli trodd

Vurderer sivilt søksmål

Advokat Elisabeth Myhre, som er forsvarer til én av mennene, sier til NRK at de nå vurderer om det er mulig å politianmelde og gå til sivilt søksmål.

– Det er klart dette er belastende for min klient. Han er en frifunnet mann som blir behandlet som om han er skyldig. Det er ikke greit, sier Myhre til NRK.

Arne Seland, som representerer en annen av de tre mennene, forteller til NRK at hans klient har mottatt flere trusler og at de vurderer politianmeldelse.

Andrea Voldum er kjent med vurderingen av søksmål.

- I mine øyne er de farlige folk. Jeg er redd dem, sier hun om hvorfor hun navnga dem.

- Jeg vet hva som skjedde og jeg er bare ute etter rettferdighet, sier hun til NRK.

Les også: Voldtektsfrikjent mann trues med vold

Møttes i Hemsedal 2014

Andrea møtte en av de tiltalte på en bensinstasjon i Hemsedal i mars 2014, da hun var 18 år gammel. Sammen med flere andre personer ble hun med på nachspiel, der hun inntok det narkotiske stoffet MDMA.

I dommen står det at flertallet finner det bevist over enhver rimelig tvil at den mengden MDMA hun fikk i seg var minst 250 mg, og at en vanlig rusdose er på 100 til 200 mg. Den dosen hun fikk i seg kunne medført alvorlig forgiftning og død.

Senere ble hun tatt med til en campingvogn der de tre mennene har erkjent å hatt seksuell omgang med henne. Andrea har forklart at hun ikke ønsket seksuell omgang med mennene, mens de hevder at det var frivillig fra hennes side.

Tre runder i retten

Mennene fra Oslo, to født i 1982 og en født i 1986, ble først dømt i Hallingdal tingrett.

Dommen ble anket, og i Borgarting lagmannsrett frifant juryen de tiltalte. Fagdommerne satt avgjørelsen til side, og retten måtte på nytt opp i Borgarting, denne gangen med en meddomsrett med fire meddommere og tre juridiske dommere.

I meddomsretten mente fire av de sju dommerne, de tre fagdommerne og en lekdommer, at Andrea ble gjengvoldtatt.

En fellende dom krever imidlertid tilslutning fra fem dommere.

Dermed ble Oslo-mennene i Borgarting lagmannsrett frifunnet for voldtekt, men må likevel betale 300.000 i erstatning.

Dette fordi det i erstatningssaker er tilstrekkelig med sannsynlighetsovervekt. Dette er et lavere krav enn i straffesaker.

Her kan du lese hele dommen.

Sterke reaksjoner

Dommen har vekket sterke reaksjoner i sosiale medier, men også hos justispolitikere.

- Dommen opprører meg veldig, sa Krfs justispolitiske talsperson Kjell Ingold Ropstad til NTB.

– Det gjør noe med deg som menneske, pappa og politiker når du ser en ung jente stå fram og hevde hun er gjengvoldtatt, sa Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Ulf Leirstein til NTB.

– Vi må gå gjennom systemet og spørsmålet om hvor mange dommeres tilslutning det skal være krav om for domfellelse, fortsetter han.

– Dommens juridiske svakhet er at mindretallet ikke drøfter grov uaktsomhet, som ville vært straffbart, skriver forsvarer John Christian Elden.

Og denne: Kraftige reaksjoner på voldtektsfrifinnelser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag