Gå til sidens hovedinnhold

Henger skeivt på Bjerke bibliotek

Skeive kunstnere stiller ut på Bjerke bibliotek. Dette er en annen side av de berømte Skeive Dager.

BJERKE: De fleste har hørt om Skeive dager og fått med seg "homoparaden" i sentrum, eller markeringen hvert år. Men arrangementet byr på mer.

I sammenheng med Skeive Dager satser Deichmanske bibliotek på litteratur om og med homoseksualitet. Skeive kunstnere inviteres til å stille ut bilder. I år ble dagene innledet med Pridecruise i mai, og utstillingene startet på Bjørnholt.

7. juni åpnet utstillingen på Bjerke, nå står Holmlia, Majorstuen og Stovner for tur.

Bydel Stovner bød på denne type utstilling i fjor også.

Fire personer fra Skeive kunstnere stiller ut på Bjerke, Marc Kiska, Marianne Strøm, Nils Riedl og Turid K. Steinagard.

Åpenhet om homofili

– At bibliotekene satser på åpenhet om homofili og viser at litteraturen finnes er veldig bra, mener Turid K. Steinagard og Marianne Strøm.

– Det er jo på bibliotekene man opprinnelig søkte til for å finne informasjon om homofili, sier de to kunstnerne.

– Slike arrangement gir kanskje dem som er i ferd med å skape eller finne sin identitet rom for ettertanke. I ungdommen fant jeg selv bøker om homofili på biblioteket, og kunstutstillinger under Homodagene har vært arrangementer jeg har satt pris på, i min personlige "komme ut prosess", forteller Strøm.

Uttrykk og stemning

– Å stille ut på bibliotekene gjør oss mer synlige som individer, mener Steinagard. Hun har tegnet i mange år, mens malerpenselen begynte hun å bruke for fem-seks år siden.

– Tegningene mine er et uttrykk for noe eget og personlig. De bærer tydelig preg av at jeg er lesbisk. Jeg tegner for det meste, men bruker også digitale teknikker og verktøy, sier Strøm.

Kvinnene er ikke redd for at deltakelsen i forbindelse med Skeive Dager vil ta bort fokuset fra kunsten.

– Jeg jobber ut fra meg selv, mitt liv og mine erfaringer. At jeg er lesbisk har påvirket mine opplevelser og er en del av min livserfaring. Skeive Dager har nok liten påvirkning på mine bilder, de er mer en opplevelse og en synliggjøring av oss som en minoritet, sier Steinagard.

– Jeg er lesbisk og skeiv kunstner. Selvfølgelig ser jeg på Skeive Dager som en flott arena for å vise mine bilder. Mine bilder kan også gjerne kalles homopolitiske, sier Strøm.

Mer enn en parade

– Utstillingene viser en annen side av Skeive Dager enn festen på Rådhusplassen og paraden 26. juni. Alle sider må vises, sier Steinagard. Blant annet blir det filmfestival og LHLs 60-årsjubileum denne helgen.

Utstillingen på Bjerke avsluttes 30. juni.

– Jeg håper samarbeidet med Deichmanske bibliotek vil fortsette. Dette er en god anledning til å bringe skeiv kultur ut til et bredere publikum, avslutter Strøm.

Få mere informasjon om arrangementene på Skeive Dagers hjemmeside.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien