Henger ut navngitte ungdommers sexliv på twitter

Foto: (Skjermdump)

- Vi ønsker å lage liv og røre i Tromsø, hevder bakmennene.

27.11.12 15:43

I går ble det opprettet en profil kalt "tromsogossip" på mikrobloggstedet Twitter. Profilen tar tydeligvis mål av seg å etterape den populære ungdomsserien Gossip Girl.

Profilen åpnet med å oppfordre ungdommer og twitterbrukere til å sende sin sladderrykter til en mailkonto, og beskrev seg selv følgende: "Heia bitches! Her får dokker juicy gossip helt fra Håkøya til Ramfjorden, så stay tuned!"

Det skriver Nordlys.

Seks timer etter at profilen ble startet, kom den første tweeten som henger ut en navngitt ungdom fra Tromsø. I den heter det at en navngitt jente født i 1996 er gravid. Videre heter det at kjæresten hennes har vært utro, og at de ikke er sammen lengre.

- Helt forkastelig!
Siden da er det kommet en titalls tweets hvor navngitte ungdommer henges ut. Blant annet hevdes det at flere navngitte venninner til en jente skal ha hatt sex med ekskjæresten hennes, en navngitt gutt skal ha vært utro med kjæresten sin med en navngitt jente - på kjærestens bursdag, og det spekuleres i hvem som er den egentlige faren til en navngitt jentes barn.

Når Nordlys tar kontakt med ekspert på området, psykolog og professor i barn og unges psykiske helse ved UiT, Willy Tore Mørch, reagerer han svært sterkt på opplysningene.

- Dette er helt forkastelig! Dette er å bryte inn i enkeltpersoners privatliv for så å publisere detaljer derifra i et offentlig fora, sier Mørch, og fortsetter:

- Dette kan få svært skadelige følger, og er et klart eksempel på de negative aspektene ved dagens bruk av sosiale media, sier Mørch.

Professoren er klar på at dette er svært negativt.

- Dette er noe som omhandler ungdom direkte. Ungdom under utvikling, som eksprimenterer med seksualitet slik ungdom gjør, som nå får dette offentligjort. Nei, dette er svært negativt, og de problematiske sidene er store i forhold til akkurat dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi prøver å lage liv og røre
Nordlys har kontaktet personen/e bak profilen, og fått svar via den oppgitte mailkontoen på twitter. Personen/e bak ønsker ikke å møte Nordlys personlig, men utdyper i en mail bakgrunnen for hvorfor de har startet kontoen.

- Alle ungdommer klager på at tromsø by er alt for kjedelig, og at ingenting skjer. Vi prøver derfor og lage litt liv og røre, og nyheten og twitterbrukeren spredde seg fort. Folk kan sende oss anonyme tips som vi legger ut på twitter, hvor vi allerede har fått langt over hundre følgere. Mer har vi ikke og si. xoxo gossipgirl.

Profilen hadde fått langt over 100 følgere siden den startet opp mandag, og flere twitterbrukere både hyller kontoen og oppfordrer personen/e bak til å fortsette å publisere sladder om ungdommer fra tromsø.

Kort tid etter at Nordlys hadde vært i kontakt med personen/e bak fikk imidlertid twitter-kontoen status som suspendert.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.