Gå til sidens hovedinnhold

Henla voldtektssak - dømt etter DNA-match flere år senere

Politiet hadde henlagt voldtektssaken på grunn av mangel på gjerningsperson. Så fikk de match.

En mann i begynnelsen av 30-årene er dømt til fire år og seks måneders fengsel for voldtekt. Mannen nekter for handlingen, og mener at kvinnen hadde frivillig sex med ham for snart sju år siden. Det har han ikke blitt trodd på av Oslo tingrett.

- Tingrettens dom er uriktig, og den vil bli anket, sier forsvarer René Ibsen til Nettavisen.

En morgen i august 2014 kom den unge kvinnen til overgrepsmottaket ved legevakten i Oslo. I dokumentene fra legevakten går det fram at hun var tydelig sliten, hadde smerter i underlivet, og kastet opp flere ganger under undersøkelsen.

Kvinnen fortalte at hun hadde blitt voldtatt den natten. Hennes beskrivelse var lang og detaljert og beskrev om en brutal voldtekt både fysisk og psykisk.

Sår og merker etter overgrep

Hun hadde kommet alene til et utested i Oslo for å se etter en venn. Han var ikke der. Istedenfor snakket hun med den nå domfelte mannen. Da hun skulle hjem, var hun plutselig svært beruset, fikk vanskelig for å snakke og klarte ikke å stå på egne ben. Senere ble det påvist narkotika i kroppen hennes. Tingretten antyder at hun kan ha fått dette i seg mot sin vilje, men påpeker at det uansett ikke har betydning for voldtektsdommen.

Ifølge kvinnen ble hun med mannen hjem for å slappe av litt, slik at hun kunne komme seg hjem. I leiligheten hadde hun altså blitt voldtatt, uten at hun klarte å gjøre motstand.

På mottaket ble det funnet sår og blåmerker som tydet på at hun hadde vært utsatt for vold under seksuell handling. Det ble også funnet store mengder biologisk materiale fra en person. Disse ble analysert for DNA, men den gang fantes det ingen i politiets DNA-database som passet til DNA funnet på kvinnen.

Henlagt

Kvinnen fortalte ikke noen om hendelsen før mange måneder senere. Blant annet hennes far fortalte Oslo tingrett om omfattende og alvorlige endringer i hennes adferd, og som Oslo tingrett mener er forenelig med alvorlig traume etter voldtekt.

Les også: DNA-treff i Østerrike gjorde at mann ble tatt for voldtekt i Oslo

Først i mars 2015 anmeldte hun voldtekten. Den ble etterforsket, men politiet klarte ikke å identifisere en mulig gjerningsmann. Saken ble henlagt i 2017.

Men året etter ble saken gjenåpnet. Den nå domfelte mannen avga da en DNA-prøve i forbindelse med en helt annen sak. Denne prøven ble lagt inn i politiets database. Dermed ble det match på DNA funnet på kvinnen i 2014.

Ble ikke trodd

I Oslo tingrett nektet mannen for å ha voldtatt kvinnen. Han fortalte at de to hadde møttes på et utested sent på kvelden. Der hadde de avtalt å ha sex. Deretter gikk de hjem til ham. Mannen husket ikke akkurat hvordan de to hadde sex, men husket at det ikke varte så lenge.

Les også: Statsminister klandret voldtektsofre for å kle seg «med veldig lite klær»

«Han forklarte at han kan være villig til å delta i vanlig «røff sex» med elementer som fastholding av armer eller grep rundt halsen, «spanking» på rumpa og «dirty talk», men bare i omforent samspill. Han driver ikke med «S&M» eller «bondage».» skriver tingretten fra hans forklaring.

Retten mener at denne forklaringen stemmer dårlig med de merkene som ble funnet på kvinnen kort tid etter at hun hadde forlatt hans leilighet. Retten finner kvinnens forklaring om voldtekt troverdig, blant annet fordi hun dro direkte til overgrepsmottaket fra mannens leilighet, og at hun der ga en troverdig fremstilling av hendelsen, som også samsvarte med de skader og funn som ble funnet på kvinnen.