RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Henlegger gruppevoldtekt

Sist oppdatert:
Politiet har henlagt anmeldelsen mot de fem ungguttene som i sommer ble anmeldt for en angivelig gruppevoldtekt på Øvre Romerike.

Det har gått nesten sju måneder siden fem gutter – alle mellom 15 og 17 år – ble anmeldt for en grov gruppevoldtekt av en 17 år gammel jente på en privatadresse på Øvre Romerike. Nå er saken henlagt, skriver Romerikes Blad.

Statsadvokaten har konkludert med at guttene ikke har begått noe straffbart – akkurat som advokat Sverre Næss, forsvareren til en av guttene, har hevdet hele tiden.

- Etter det min klient har forklart pågikk det en fest over tid i bolighuset og også sex mellom flere involverte, men dette var helt frivillig. Først da jenta oppdaget at hennes foreldre ankom stedet sammen med politiet begynte hun å rope opp om massevoldtekt.

Erstatning
Advokat Næss var tidlig ute og kritiserte politiets håndtering av saken. Han mener politiet gikk for hardt ut i saken. Nå reagerer han også på tidsbruken til politiet.

- Denne anmeldelsen har skapt store problemer for de fem som ble siktet i saken. Det ble tidlig klart at det dreide seg om en grunnløs anmeldelse av svært unge mennesker. Da er utgangspunktet at forholdet skal være ferdig etterforsket i løpet av seks uker. Nå har det gått over sju måneder og det er meningsløs bruk av tid. Heldigvis skar statsadvokaten gjennom og henla det hele, sier advokaten.

- Kan det bli aktuelt å gå til erstatningssøksmål for tort og svie?

- Det utelukker jeg selvfølgelig ikke. Saken fikk store medieoppslag over hele landet. Det dreier seg her om en alvorlig sak og en falsk anmeldelse, sier Næss.

- Alvorlig anmeldelse
Politiet på Romerike var tidlig ute og karakteriserte anmeldelsen som alvorlig.

- Dette var en alvorlig anmeldelse og saken ble selvsagt undergitt en grundig etterforskning, sier politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Deretter ble dokumentene oversendt statsadvokaten, som i tråd med politiets innstilling henla saken da det ikke forelå noe straffbart forhold.

- Kommer politiet til å reagere overfor jenta som anmeldte forholdet?

- Nei, fra vår side vil det ikke skje noe mer. Vi er ferdige med dette, sier politiadvokaten.

- Overrasket
Jentas bistandsadvokat, Runa Kosberg, sier hun ikke er orientert om henleggelsen.

- Jeg har ikke fått noen skriftlig meddelelse om dette. Derfor er det vanskelig å uttale seg. Men hvis dette stemmer, er jeg overrasket over beslutningen, sier Kosberg.

- Vil det si at din klient fastholder sin forklaring?

- Jeg ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer før jeg fått dette bekreftet. Men jeg vil konferere med min klient og vurdere om vi skal klage på avgjørelsen, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere