Henlegger saken mot Solum Larsen

Trine Skei Grande og Helge Solum Larsen

Trine Skei Grande og Helge Solum Larsen Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Påtalemyndigheten har henlagt voldtektssaken Venstre-politikeren Helge Solum Larsen.

03.10.12 15:42

Tidligere 1. nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, var siktet for å ha voldtatt en 17 år gammel jente som var medlem av Unge Venstre. Voldtekten skulle ha skjedd under årsmøtet til Rogaland Venstre på Ryfylke Fjordhotell i Suldal i februar. Nestlederen innrømmet seksuell kontakt med jenta, men har hele tiden hevdet at det var frivillig.

Solum Larsen trakk seg fra toppvervet i partiet 7. februar.

-Helge Solum Larsen er glad og lettet over at saken er avgjort og at den er henlagt. Han ønsker ikke å prosedere saken videre eller snakke om den. Han håper at han nå sakte men sikkert kan legge den bak seg, sier forsvarer Inger Marie Sunde til Nettavisen.

Jenta selv er svært skuffet over henleggelsen, sier hennes advokat Berit Johannessen, til NTB.

– Denne jenta har bare fortalt sannheten om hva som skjedde med henne. Nå føler hun seg dårlig behandlet. Hun sier det er som om hele hennes ungdomstid er ødelagt av dette overgrepet, og at han som er skyldig slipper unna. Samtidig har belastningen vært enorm, og det vil være en stor belastning å gå videre med saken, sier Johannessen.

For syk til å kommentere
Påtalemyndigheten har nå henlagt saken på «bevisets stilling». Det betyr at politiet ikke har klart å belyse godt nok om Solum-Larsen har gjort det han var siktet for, eller om han ikke har gjort det.

Solum-Larsen har vært 100 prosent sykemeldt siden han ble anmeldt i februar i år.

-Han er fortsatt i en situasjon rent helsemessig som gjør at det overhode ikke er aktuelt å kommentere saken, sier hun.

Forsvareren sier at det er uheldig at saken ikke er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist, men legger til at det er utrolig vanskelig å få endret en henleggelsesgrunn i all den tid beskyldningen om voldtekt har kommet.

-For min klient er dette et bevis for at han har blitt trodd, sier Sunde.

Gikk ut mot medieomtale
Medieomtalen av denne saken har i seg selv vært svært belastende for Solum-Larsen, og Sunde har tidligere tatt til orde for at pressen bør moderere omtalen før en eventuell tiltale blir tatt ut.

- Det bør være noen grenser for hvor mye man skal rive ned en person mens saken er i en så tidlig fase, og før man vet hva som kommer ut av saken. Det ble veldig mye forhåndsprosedering i denne saken, sier Sunde og legger til.

- Da jeg tok opp dette opplevde jeg også å bli hørt av pressen, og jeg merket en endring i mediedekningen, sier hun.

Stille fra Venstre
Nettavisen har vært i kontakt med Venstres stortingsgruppe. Foreløpig ønsker ikke Venstre-leder Trine Skei Grande å kommentere hendelsen.

- Jeg fikk vite om dette søndag morgen. Helt siden den første beskjeden har vi gjort alt vi kan for å gi denne jenta legehjelp, juridisk hjelp og all den medmenneskelig omsorg vi kan, uttalte en preget partileder til NTB da hendelsen ble offentlig kjent.

Hun sa at partiet ikke fant noen grunn til å holde saken skjult da det forelå en anmeldelse mot Larsen.

Helge Solum Larsen var partiets nestleder fra 2010, leder for Unge Venstre i perioden 1994–1997, og har siden 1991 sittet i bystyret i Stavanger.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.