*Nettavisen* Nyheter.

«Hennes arbeid forandret Norge»

Foto: Arbeiderpartiet (Arbeiderpartiet)

Statsminister Jens Stoltenbergs mor, Karin Stoltenberg, er død.

17.10.12 17:45

Den tidligere toppbyråkraten Karin Stoltenberg er død, 80 år gammel. Mange hyller hennes innsats for likestilling, homofiles rettigheter og selvbestemt abort. Høyre-leder Erna Solberg sier hennes arbeid forandret Norge.

- Partnerskapsloven ble skrevet på Karin Stoltenbergs kjøkkenbord. Hun kjempet uredd og kraftfullt for frihet for kvinner og homofile, skriver kulturminister Anniken Huitfeldt i en Twitter-melding.

- Karin Stoltenberg var med på å brøyte vei for likestillingen vi alle nyter godt av i dag. Hun arbeidet med familiepolitikk, likestilling og retten til selvbestemt abort. Det er mange som i dag minnes henne med takknemlighet, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Gikk bort etter sykdom
- Statsministeren avlyser dagens planlagte program etter dødsfall i familien, het det i en melding Statsministerens kontor (SMK) sendte ut onsdag morgen.

«Statsministerens kontor må med sorg meddele at Karin Stoltenberg, statsministerens mor, er gått bort i natt etter noen måneders sykdom. Dagens planlagte program avlyses og statsminister Jens Stoltenberg deltar ikke i spontanspørretimen på Stortinget klokken 10», står det i pressemeldingen fra SMK.

Kondolansene strømmet onsdag inn på statsministerens Facebook-profil.

«Kondolerer. Karin var en flott dame som vi som arbeidet sammen med henne ikke glemmer», skriver en.

Klikk på bildet for å forstørre.

Karin Stoltenberg ble født den 23. november 1931, og ble 80 år gammel.

Pioner i likestillingsarbeidet
Karin Stoltenberg er blitt kalt norsk likestillings mor. Hun var en av hovedarkitektene bak den norske familiepolitikken som ble utformet på 1970-tallet. Hun var en av pionerene bak likestillingsloven og partnerskapsloven, og som byråkrat forfattet hun den banebrytende stortingsmeldingen om selvbestemt abort.

- Viktig for partnerskapsloven
- Hun var en sentral person i norsk samfunnsliv i mange år. Hun hadde en avgjørende betydning blant annet for at vi fikk på plass partnerskapsloven. Det skjedde i en tid da dette med homorettigheter fortsatt var kontroversielt, og hun kan sees på som en pioner også på dette området, sier stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han peker på at mange av de rettighetene som Karin Stoltenberg var med på å utforme som toppbyråkrat fortsatt er aktuelle i den politiske debatten.

- Hun var videre en av disse kvinnene som banet vei for retten til selvbestemt abort og for at vi fikk en familiepolitikk som gjorde det mulig for flere kvinner å gå ut i arbeidslivet blant annet med retten til fri ved barns sykdom. Her er det staket ut en kurs som er fulgt opp av senere regjeringen. Vi har mye å takke henne for, sier Haugli.

- En sterk og god medarbeider
Kurt Mosbakk, som var handels- og skipsfartsminister i Gro Harlem Brundtlands andre regjering fra 1986 til 1988 husker Karin Stoltenberg godt:

- Hun var min statssekretær, en veldig sterk og god medarbeider, som kunne sakene sine og som var til å stole på. Jeg sørger med familien, sier Mosbakk til Nettavisen.

- Karin Stoltenberg var en kvinnepioner som ikke fikk den anerkjennelsen hun fortjente, sier leder i Norsk Kvinnesaksforening, Torild Skard, til NTB.

- Jeg er veldig lei meg for at hun er borte, men jeg er veldig glad for alt hun har gjort, sier Skard.

Toppbyråkrat i flere år
Karin Stoltenberg var utdannet genetiker. Hun har arbeidet for Norad og Røde Kors, har vært statssekretær (Ap) i Handels- og Skipsfartsdepartementet (1986–87) og i Næringsdepartementet (1988–89) - samt ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet.

Karin Stoltenberg deltok også på flere FN-konferanser om tema som gjelder befolkningsutvikling og kvinner. Hun var rådsmedlem i Statens seniorråd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gjellesvik, Inge (NTB scanpix)

Trivdes utenfor rampelyset
Hun ble beskrevet som en tilbakeholden og privat kvinne som trivdes utenfor rampelyset.

- Jeg har alltid trivdes i skyggen. Jeg er en ganske privat person som har behov for stillhet, sa hun i et radiointervju.

Hun var gift med tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. De to giftet seg i 1957 og fikk barna Jens, Camilla og Nini.

Da Jens Stoltenberg for noen år siden ble spurt om hvem han så mest opp til, svarte han: «Karin Stoltenberg».

VIDEO: Under markeringen av Kvinnedagen 8. mars i år hadde statsministeren med seg moren. Arbeiderpartiet gjorde da dette videointervjuet med mor og sønn.

HTML EMBED

Meldingen om dødsfallet kommer på samme dag som den rødgrønne regjeringen etter planen skal feire sin 7-årsdag. Det er onsdag nøyaktig sju år siden de tiltrådte for første gang.

På sosiale medier er det mange som kommenterer Karin Stoltenbergs død og den rollen hun har spilt blant annet innen likestillingsarbeidet.

- En flott og varm kvinne
Frp-leder Siv Jensen kondolerer på sin Facebook-side.

«Jeg sender mine varmeste tanker til Jens Stoltenberg og hans familie. Jeg hadde gleden av å møte Karin Stoltenberg flere ganger og hun var en flott og varm kvinne», skriver Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Premissleverandør
Også Høyre-leder Erna Solberg uttrykker sine kondolanser:

- Å miste sin mor er alltid et stort tap. Jeg har dyp medfølelse med statsministeren og hans familie. Karin Stoltenberg var gjennom mange tiår en viktig premissleverandør for norsk familiepolitikk og likestillingspolitikk. Hennes arbeid forandret Norge, sier Høyres leder Erna Solberg.

KrF-leder Knut Arild Hareide kondolerer hele familien Stoltenberg:

- Dette var en dame som har preget Norge. Hun var med å bygge opp barne- og familiedepartementet i sin tid. Hun var engasjert og aktiv i samfunnet , ikke minst på et felt som likestilling, og det er vel få personer, om noen, som har preget vår sittende statsminister så mye som henne, sier Hareide.

- Våre tanker går i dag til ektemannen Thorvald, alle hennes barn og øvrig familie sier Hareide.

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

Spørretime og sjuårsmarkering uten Jens

Mens statsminister Jens Stoltenberg avlyste dagens program etter at hans mor Karin Stoltenberg døde, ble det bestemt at markeringen av den rødgrønne regjeringens sjuårsdag skal gå som planlagt, uten Stoltenberg.

Jens Stoltenberg deltok ikke i spontanspørretimen på Stortinget klokken 10. På kort varsel blir det ikke satt inn statsråder fra andre departementer.

Stortingspresident Dag Terje Andersen leste opp meddelelsen fra Statsministerens kontor om Karin Stoltenbergs bortgang og han overbrakte Stortingets kondolanser.

Det var lenge uklart hva som ville skje med den planlagte feiringen av den rødgrønne regjeringens sju år ved makten. Dette skulle være en fest med brus og pølser klokken 14, der nøkkelpersoner fra alle de tre regjeringspartiene skulle være til stede.

Etter hektisk møtevirksomhet på morgenen, ble det bestemt at markeringen skulle holdes som planlagt, uten Stoltenberg, melder NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag