Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger.
Ifølge Aftenposten spilte han «en viktig rolle under protestene mot landets regime i 2017». Ifølge NRK «inspirerte han til uroligheter i 2017/2018». Begge tar feil.
Dette er noe iranske myndigheter beskyldte journalisten for. Påstandene er ikke bevist gjennom en rettferdig rettsprosess. I Iran finnes ikke noen rettferdige rettsprosesser eller noen rett til å velge en uavhengig advokat.
CNN og The Guardian presiserer at han er blitt beskyldt for dette av iranske myndigheter, noe som er den riktige beskrivelsen.
Les også: Verden er blitt et litt tryggere sted
Tilståelse under tortur
Ruhollah Zam, i likhet med en rekke andre iranske aktivister, ble under tortur tvunget til å avgi en «tilståelse». Dette er en kjent fremgangsmåte, noe også Amnesty har skrevet om.
Les også: Norge har konfrontert Iran med journalist-henrettelse
En rekke kritiske borgere i Iran, blir etter arrestasjon og tortur fremvist på statlig TV, der de innrømmer handlinger de ikke har utført, mot et løfte om frihet og en slutt på torturen.
Blant dem er miljøaktivister, kvinner, journalister, studenter, fabrikkarbeidere og Instagram-influensere.
Her kan du lese flere innlegg av Mina Bai.
Grove feil
Det finnes grove feil i rapporteringen fra NTB, NRK og Aftenposten, hva den henrettede journalisten gjelder. Han hverken ankom Iran eller ble arrestert i Teheran (NRK). Han ble lokket til nabolandet Irak fra Paris der han bodde. I Irak ble han kidnappet, og brakt til Iran av iranske myndigheter.
Det er nettopp det som gjør saken ganske spesiell og grotesk.
Dekningen av Iran-nyheter er ofte problematisk i Norge. De samme historiene som regimet, et brutalt diktatur, rapporterer gjennom sine statlige og halvstatlige nyhetsbyråer, havner direkte opp i nyhetsbildet her.
Les også: Propaganda som det eneste ekte er livsfarlig
Dette må NTB og andre norske mediehus være oppmerksome på, og undersøke nærmere gjennom uavhengige nyhetsbyråer.
Fordømmelser fra flere hold
Franske myndigheter har fordømt henrettelsen av journalisten Zam som en barbarisk handling. Det har også «Reportere uten grenser» og EU - som insisterer på å ta sterkere avstand fra dødsstraff.
Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan har også fordømt handlingen på Twitter, og lover å stå imot menneskerettighetsbrudd fra regimet i Iran.
I går trakk Patrick Wintour, sjefredaktør i avisen The Guadian, seg fra et digitalt møte mellom EU og Iran om økonomisk samarbeid.
Han kalte henrettelsen for motbydelig.
Søndagens møte ble utsatt av en rekke europeiske land.
Les også: Iran protesterer kraftig på EUs fordømmelse av henrettelse