RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Henrettet 57 i skyggen av IS

Så langt i år har nærmere 500 personer blitt henrettet i Iran, ifølge Iran Human Rights. I løpet av tre uker i august ble 57 mennesker henrettet, 13 av dem i full offentlighet.
Så langt i år har nærmere 500 personer blitt henrettet i Iran, ifølge Iran Human Rights. I løpet av tre uker i august ble 57 mennesker henrettet, 13 av dem i full offentlighet. Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
Mener forholdene i Iran er like ille som ekstremistenes herjinger i Irak.

Herjingene til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) har fått enorm oppmerksomhet i Vesten i sommer. Terrorgruppen bruker grufulle og brutale metoder for å slå ned på dem de omtaler som sine fiender. Halshogginger, offentlige henrettelser og masselikvideringer har blitt dagligdags i irakiske områder som er under terroristenes kontroll.

Samtidig har massehenrettelsene i nabolandet Iran nærmest blitt forbigått i stillhet. En iransk aktivist mener det iranske regimet bruker de samme grufulle metodene som IS. Forskjellen er bare at førstnevnte er en islamsk stat, mens sistnevnte er en organisasjon med ambisjoner om å danne en islamsk stat.

- Nå snakkes det veldig mye om IS. Men Iran praktiserer samme metoder som IS praktiserer, med offentlige henrettelser, amputasjoner og dødsstraff i stort omfang. Men i Iran er dette satt i system. Og dette er et land som har ratifisert FNs konvensjoner og har diplomatiske forbindelser til Vesten, sier leder i Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Misbruker religion
I løpet av de tre første ukene i august måned har Iran Human Rights registrert hele 57 henrettelser i Iran, hvorav 13 er offentlige henrettelser. Hittil i år er det registeret rundt 500 henrettelser.

- Dette har kommet i skyggen av det som skjer i Irak. Og det som skjer i Irak, er forferdelig. Men vi ser en del av de samme prinsippene i Iran. Jeg mener at iransk bruk av dødsstraff må fordømmes på lik linje med IS. Begge bruker religion til å rettferdiggjøre det de gjør, og begge bruker bestialske straffemetoder for å spre frykt blant folk, sier Amiry-Moghaddam.

- Kraftig forverring
I juni 2013 ble Hassan Rouhani valgt til ny president. Han ble ansett for å være langt mer moderat og vestligorientert enn sin forgjenger Mahmoud Ahmadinejad. Rouhani banet blant annet vei for atomsamtaler mellom Vesten og Iran. Amiry-Moghaddam utelukker ikke at atomsamtalene har satt menneskerettighetsbruddene i skyggen.

- Siden valget i fjor, som førte til en optimisme og bedring i forholdet mellom Iran og Vesten, har vi sett en kraftig forverring i bruken av dødsstraff i Iran. Vi trodde dette var en kortvarig effekt, men nå ser vi at dette er en linje myndighetene i Iran har lagt seg på, sier han.

- Etter det første året etter valget var det 800 bekreftede henrettelser. Og dette fortsetter i like stort omfang, sier aktivisten.

Norskiraneren Mahmood Amiry-Moghaddam er lege, forsker og aktivist.

- Bedre klima
- Hva er grunnen til at menneskerettighetsbrudd i Iran får så lite oppmerksomhet her i Vesten, Amiry-Moghaddam?

- Etter valget i fjor har vi merket at menneskerettighetsbrudd i Iran får generelt lite fokus i Vesten. Jeg skal ikke prøve å forklare hvorfor det er slik, men vi vet at det foregår en dialog mellom Vesten og Iran, og at det utenrikspolitiske klimaet har blitt bedre. Det kan være én årsak til at reaksjonene har blitt svakere.

- Jeg håper virkelig at myndighetene i Vesten er klar over hvorfor de har dialog med Iran. En dialog som ikke handler om menneskerettigheter, er ikke mye verdt. FNs høykommissær for menneskerettigheter har tydelig sagt at menneskerettigheter, og særlig dødsstraff, må inkluderes i samtalene med iranske myndigheter. Det har ikke vært noe særlig respons ennå.

Amputert bort fingrene
Sist lørdag fikk en person amputert bort fingrene på høyre hånd i en giljotin i full offentlighet i Iran. Blant de 57 personene som nylig ble henrettet i Iran, var det to menn som var dømt til døden for sodomi.

- Det var ikke nevnt noe om voldtekt i saken, så disse to mennene kan ha blitt henrettet for å ha hatt et seksuelt forhold til en mann, sier Amiry-Moghaddam.

Iran har også praktisert andre grufulle og bestialske straffemetoder som blant annet steining. I tillegg er det registret en rekke omstridte henrettelser av mindreårige forbrytere de siste årene. Henrettelser av mindreårige strider mot FNs barnekonvensjon, som Iran har ratifisert.

Nettavisen har gjentatte ganger, uten hell, forsøkt å få en kommentar fra Irans ambassade om landets omfattende bruk av dødsstraff.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere