*Nettavisen* Nyheter.

Henriette (24) gikk ned 46 kilo på 11 måneder

Foto: (PRIVAT)

- Å publisere bildet på Facebook-siden har gitt ny motivasjon, sier 24-åringen.

18.01.13 15:59

(SIDE2): I februar i fjor bestemte Henriette Golten Haaland (24) fra Bergen seg for å forandre på livet sitt. Hun slet med overvekt, og veide 123 kilo.

DENNE SAKEN ER LEVERT AV BA.NO

- Jeg begynte å søke hjelp rundt meg, og var hos legen. Der ble det foreslått slankeoperasjon, men jeg konkluderte med at dette ville jeg klare selv. Jeg ville vise at det faktisk var mulig, sier Haaland til BA.

Deretter begynte hun for alvor med trening, og endring av kosthold.

- Jeg begynte med å kutte ned på snop, og kuttet ut alkohol. I starten gikk jeg turer, før jeg begynte på treningssenter i april. På treningssenteret meldte jeg meg opp på kurs som gir deg mental oppfølging i tillegg til fysisk. Uten det vet jeg ikke at jeg hadde klart det, sier hun.

I tillegg til treningssenteret, forteller Haaland at hun har fått god støtte fra familie og venner.

- Alt og alle har vært med meg på dette her. Jeg har også venner som har begynt å trene, og som har gått ned både 10 og 15 kilo de også. Det har vært veldig viktig i prosessen å ha alle med.

NORWEGIAN AESTHETICS
Den 4. januar i år la Haaland ut et bilde på Facebook-siden «Norwegian aesthetics». Siden ble startet av Chris Furnes, Tony Torsvik og Nicholas Storholm, alle 17 år og fra Askøy. De er alle lidenskapelig opptatt av trening, og trener rundt seks ganger i uken.

-Vi laget siden for å motivere andre til trening, og også for å motivere oss selv, sier de tre til BA.

Siden ble startet 2. desember, og har hatt en eksplosiv økning. Torsdag passerte den 13 000 likes, og på det meste har det vært 569 000 personer inne på siden i løpet av en dag.

Kjønnsfordelingen er omtrent 50/50 mellom gutter og jenter.

- Siden blir sjekket omtrent hver tiende minutt av en av oss, og vi følger også opp kommentarer som kommer og lignende. Dersom det kommer noen ufine, blir de slettet. Folk som legger ut bilder for å motivere seg selv, trenger ikke det, sier Chris Furnes.

FIKK NY MOTIVASJON
Da Haaland la ut bildet, slet hun med sviktende motivasjon etter å kjørt seg selv hardt over lang tid. En venninne tipset henne om Facebook-siden.

- Jeg begynner å nærme meg målet mitt, men å gå ned i vekt er en tøff prosess hvor du møter mye motgang. Da jeg la ut bildet, var det veldig motiverende å få så mange positive tilbakemeldinger, sier Haaland, og fortsetter:

- Jeg ville også vise andre at det faktisk går an. Da jeg begynte, hadde jeg også oppfattelsen av at det ikke var mulig.

Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. 150 personer har kommentert bildet i skrivende stund, og det er blitt likt 2261 ganger.

Haaland har også fått en rekke private meldinger på Facebook fra andre som sliter med overvekt.

- Jeg har blant annet hatt en veldig personlig samtale med en jente, som blant annet sier jeg er en sann inspirasjon. Det er jo utrolig kjekt å høre.

Mange av tilbakemeldingene og spørsmålene hun får, går på hvordan hun har strukturert kostholdet.

- Da forklarer jeg at jeg har kuttet ned på mengden, og passer på å spise jevnlig. Jeg tenker mer på hva som er i maten, og har kuttet ut raske karbohydrater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Ristesund

– TREFFER ALLE MÅLGRUPPER

Haaland synes sider som «Norwegian aesthetics» er svært bra.

- Det er mange som sliter med å gå ned i vekt, men også en del som sliter med å gå opp i vekt. Andre ønsker kanskje å bygge muskler, eller bli i enda bedre form. Jeg synes den siden treffer alle målgrupper, og det har hjulpet meg mye, sier hun.

Stifterne av siden sier de også har fått mange positive tilbakemeldinger.

- Folk spør om råd, og tilbakemeldingene har nesten utelukkende vært positive. Flere av vennene våre har også kommet i gang med trening etter at vi opprettet siden, og det er jo det som er målet, sier Nicholas Storholm.

Han og medstifterne har store planer for Norwegian aesthetics.

- Planen er å lage nettside, og skaffe sponsorer. Forhåpentligvis kan det bli noe vi kan gjøre på heltid, sier de.

IKKE HELT I MÅL
For Haaland sin del, er ikke målet nådd ennå. Hun har fremdeles syv kilo hun ønsker å bli kvitt. Hun veier i dag 77 kilo.

- Jeg hadde et mål helt fra starten som har vært veldig viktig for meg. Akkurat nå har jeg en liten periode med pause for å lege et vondt kne, men når jeg føler meg klar for det, skal det målet nås, sier hun, og fortsetter:

- Jeg føler meg bedre og har det bedre, men den psykiske biten tar litt mer tid. Jeg ser på vekten at jeg har gått ned mange kilo, men det er noe annet enn å se seg i speilet. Derfor er det viktig å ha et mål å jobbe etter, sier hun, og kommer med følgende råd til andre som sliter med vekten.

- Du må bestemme deg for at du vil dette, og du må virkelig ønske å snu livet ditt. Det var det viktigste for min del.

LES FLERE SAKER FRA BA.NO HER.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.