RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Henter varme fra 5500 meter under jorda

Sist oppdatert:
Et pilotprosjekt i Oslo vil varme opp hus på en helt ny måte.

Enova har gitt Rock Energy tilsagn om 28,3 millioner kroner i støtte til bygging av et anlegg for såkalt dypgeotermisk varmeproduksjon.

Dette blir det første anlegget i sitt slag i Norge, og det skal ligge på Haraldsrud i Oslo. Anlegget vil få en kapasitet på 5 megawatt og skal ha tilknytning til Hafslund fjernvarme.

Data fra prosjektet kan gi startskuddet til en ny fornybar energiproduksjon.

Sender vann ned i dypet
Varme tilsvarende 20 GWh skal høstes gjennom å sende vann gjennom 5,5 kilometer dype hull i fjellet. På dette dypet er det ventet at temperaturen ligger på 90 grader celsius. Det er første gang et slikt anlegg bygges i Norge, og støtten fra Enova vil bidra til at selskapet kan teste ut sitt konsept for varmeleveranser, melder Enova.

- Enovas program for ny teknologi er rettet mot ulike teknologier med stort potensial. Det er spennende at det nå prøves ut geotermisk energi i Norge. Det finnes allerede mye kompetanse på boring knyttet til olje- og gassvirksomheten og vi ser her et eksempel på at teknologien også kan brukes på fornybar-området, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Store kostnader
- Borekostnader har lenge vært en stor utfordring for realisering av dypgeotermisk varmeproduksjon. Enova ønsker å bidra til en kvalifisering av teknologien, og en test på om utviklingen av boreteknologien har kommet så langt at dypgeotermisk grunnvarme nå er konkurransedyktig, sier Kjell Olav Skjølsvik, områdeleder Ny teknologi i Enova.

- Støtten fra Enova viser vilje til å satse på noe som kan bli svært stort i Norge og i resten av verden.. Energien dypt i jorden er så å si evigvarende og gratis. Det er boringen som koster penger og når vi får ned prisen på denne, vil det åpne seg et enormt marked, sier Thor Erik Musæus administrerende direktør i Rock Energy. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere