*Nettavisen* Nyheter.

Hepatitt A-mistanke i jordbær

Coop frosne jordbær kjøpt i hele Norden kalles tilbake. Har du handlet i Sverige, skal du hive de også. Foto: Coop/NTB Scanpix

Coop i Norge og de andre nordiske landene kaller tilbake Coop frosne jordbær etter mistanke om at bærene kan være smittekilde for Hepatitt A.

30.05.13 13:35

(SIDE2:) Helsemyndighetene i Norge, Sverige, Danmark og Finland har etter flere tilfeller enn normalt av smittsom leverbetennelse kommet til at importerte fryste jordbær kan være en smittekilde. I Danmark er 56 personer smittet av Hepatitt A, melder NTB.

Smitten er akutt som følge av hepatittviruset. Tid fra smitte til utbrudd er fra to til seks uker og inkubasjonstiden for sykdommen er 28 dager. Den smitter lettest via mat og drikke, men også ved kontakt med mennesker som har smitten.

Coop Norge kaller derfor tilbake sine frosne jordbær, selv om det foreløpig ikke er konstatert at dette er smittekilden.

- Vi bistår også Mattilsynet aktivt i arbeidet med å spore smittekilden. Kunder som har Coop frosne jordbær hjemme, kan levere produktet tilbake til en av våre butikker og få pengene tilbake. I løpet av kort tid skal alle fryste jordbær være fjernet fra alle våre butikker, sier pressesjef Kristin Paus i Coop Norge.

Jordbærene kommer fra Marokko og Egypt og er pakket i Belgia for Coop i Norden.

Tidligere symptomer på utbrudd kan likne på influensa. Barn kan vise lite tegn på at de bærer på viruset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.