STORSKOG (Nettavisen/iFinnmark) Nettavisen og iFinnmark var på grenseovergangen på Storskog i 10-tiden torsdag formiddag. Der var det flere skuelystne, både journalister og privatpersoner som ville få med seg om det var noe trafikk over grensen.

En russisk-registrert bil stopper etter å ha passert grensen. Passasjeren i bilen, Anatolij, forteller til Nettavisen og iFinnmark at han har reist til Norge for å unngå å bli mobilisert av militæret i hjemlandet.

– Jeg kom over fra Russland akkurat nå, forteller Anatolij.

– Har du passert grensen, fordi du vil ikke delta i krigen?

– Ja, jeg vil ikke delta i denne krigen. Derfor har jeg forlatt Russland.

Gikk knirkefritt

Det har versert rykter i uavhengige russiske medier om at grensene vil bli stengt for menn i mobiliseringsalder. Onsdag ettermiddag meldte også Finnmark politidistrikt at det brått hadde blitt stille på grensen over Storskog.

– Fikk dere passere alle kontrollposter på russisk side uten problemer?

Siste nytt om Ukraina-krigen her

– Det var ingen ekstra kontroller. De spurte meg bare hvor jeg er på vei. Jeg ble også spurt om jeg har returbillett, og hvor lenge jeg skal være borte. Det var ingen andre spesielle spørsmål utover det, forteller 36-åringen.

– Du kunne altså krysse grensen uten hindringer?

– Ja, uten noen spesielle hindringer. Jeg kunne fritt reise ut, svarer Anatolij.

Planen hans nå er å komme seg på et fly sørover. Deretter vil han reise videre til Italia, hvor broren hans bor.

– Ingen unik aktivitet

Utenom den russisk-registrerte bilen med Anatolij og en og en annen bil fra Forsvaret, var det lite aktivitet å spore på Storskog torsdag formiddag.

– Vi kan ikke si at det har vært noe unik aktivitet fra morgenen av på Storskog. Det kom noen biler over da grensen åpnet, men ikke noe utover normalt. Jeg har ikke noen tall akkurat nå, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen.

Les også: Finske medier: Finland stenger grensen for russere

Da grenseovergangen over den norsk-russiske grensen åpnet torsdag morgen, kunne grensekommissær Jens-Arne Høilund bekrefte at det var noe aktivitet inn til Norge.

– Nå kom det nettopp tre biler fra Russland, så det er tydeligvis ikke stengt ennå, sa Høilund til NTB i 8.30-tidaen.

Ifølge NTB er det imidlertid aktivitet på den russiske siden av grensen.

– Det er over 40 biler i køen. Det er mer enn vanlig. Da er det ti biler, fortalte en av russerne, som ikke vil bli navngitt.

LES OGSÅ: Forlot kone og barn for å komme seg unna Putins mobilisering